• Forside
  • Brunch
  • Opskrift: Luftige, koldhævede solsikkeboller bagt med surdej

Opskrift: Luftige, koldhævede solsikkeboller bagt med surdej

0 0
Opskrift: Luftige, koldhævede solsikkeboller bagt med surdej

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Surdej
1 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
1 dl rugmel
3 dl vand
Hoveddej
6 dl vand
0.5 dl surdej
5 g gær
1 spsk. salt
1 tsk. honning
50 g solsikkekerner
300 g fuldkornshvedemel
300 g hvedemel
Desuden
Solsikkeolie til pensling
Solsikkekerner til pynt

Glem bagerens rundstykker og spis solsikkeboller i stedet

Ingredienser

  • Surdej

  • Hoveddej

  • Desuden

Et par ord om vores opskrift

Del

Weekendens morgenmad eller brunch må gerne være lidt mere syndig, mener de fleste danskere vist. Rundstykker bagt på halvdårligt mel og luft, fedtglinsende wienerbrød, bacon og pølser i overflod.

Ikke et ondt ord om det. Men hvad nu, hvis du kunne præstere en pladefuld luftige boller, der smager meget bedre end de kønsløse rundstykker – og som er 100 gange sundere?

Hele ideen med weekendbrødet er jo, at osten eller syltetøjet eller pålægschokoladen skal have et hyggeligt, ikke for anmassende underlag at brede sig på, ikke sandt?

Disse koldhævede solsikkeboller skal nok gøre alle glade. Skorpen knaser let, når du bider i den. Krummen indeni er blød og rar. Solsikkekerne smager nøddeagtigt. Genial kombination.

Dejen er æltet på røremaskine, men kan naturligvis også æltes (grundigt!) i hånden. Måske skal der en smule mere mel i, hvis du ælter manuelt, men dejen skal være ret klistret. Efter en tur i røremaskinen glinser dejen, som om den var fyldt med olie.

Du finder også Claus Meyers driftssikre opskrift på surdej. Den skal du starte op 4 dage, før du skal ælte hoveddejen. Eller også kan du købe en færdig surdej hos bageren eller på nettet.

Glæd dig til at servere dine egne perfekte weekendboller. Du får ca. 10 boller ud af denne portion.

Ingredienser

Antal personer:
Surdej
1 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
1 dl rugmel
3 dl vand
Hoveddej
6 dl vand
0.5 dl surdej
5 g gær
1 spsk. salt
1 tsk. honning
50 g solsikkekerner
300 g fuldkornshvedemel
300 g hvedemel
Desuden
Solsikkeolie til pensling
Solsikkekerner til pynt
1 fra 2 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Surdej

Rør mel og vand sammen. Opbevar i en plasticbøtte uden låg på. Lad surdejen stå 4 dage ved stuetemperatur. Nu er dejen forhåbentlig syrlig, let flydende og klar til brug. Ellers lad den stå 1-2 dage mere.

2
Færdig

Hoveddej

Rør vand, surdej og gær sammen

3
Færdig

Hæld de øvrige ingredienser i, i denne rækkefølge

4
Færdig

Ælt 1 minut ved lav hastighed

5
Færdig

Ælt 5-10 minutter ved højeste hastighed - dejen skal slippe skålens sider og hænge i en fugtig klump på dejkrogen

6
Færdig

Prøv glutentesten: Tag en lille klat dej mellem fingrene og hiv i den - den skal kunne strækkes langt ud og blive næsten gennemsigtigt tynd - ellers ælt et par minutter mere

7
Færdig

Lad dejen hæve overdækket mindst 8 timer i køleskabet, gerne længere tid

8
Færdig

Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur - dejen er nu fugtig og sej og skal hverken hæve eller æltes mere

9
Færdig

Tænd i mellemtiden for ovnen på 235 grader og lad bagepladen varme med

10
Færdig

Brug 2 skeer til at løfte klumper af dej over på bagepapir - der skal blive ca. 10 boller

11
Færdig

Pensl bollerne med solsikkeolie for at få en sprødere skorpe - og vend dem i masser af solsikkekerner

12
Færdig

Løft bagepapiret over på den glohede bageplade (måske ved hjælp af et spækkebræt?)

13
Færdig

Bag bollerne 25 minutter midt i ovnen

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Vegetar-gullash-med-hvide-boenner
forrige
Opskrift: Vegetar gullasch med hvide bønner
Bavette-flapsteak-som-lynhurtig-snack
næste
Opskrift: Bavette / flapsteak som lynhurtig snack med japansk dip
Vegetar-gullash-med-hvide-boenner
forrige
Opskrift: Vegetar gullasch med hvide bønner
Bavette-flapsteak-som-lynhurtig-snack
næste
Opskrift: Bavette / flapsteak som lynhurtig snack med japansk dip

Tilføj Din Kommentar