Ingredienser
-
1 spsk. honning (eller sukker)
-
50 g gær
-
3 dl lunkent vand
-
0.5 dl olivenolie
-
100 g havregryn
-
400 g mel
-
1 tsk. salt
-
1 tsk. kardemomme (eventuelt)
Et par ord om vores opskrift
Yes, det er rigtigt: Du kan lave 12 hjemmebagte boller på 30 minutter! Det må man da kalde hurtige, nemme boller, ikke sandt? Kun 2 minutters æltning, 0 hævetid og ind i kold ovn. Vi rører kardemomme i dejen, og så kan vi jo kalde dem teboller, juleboller eller ligefrem lynhurtige hveder til St. Bededag. Har du travlt, så hop ud i den ultralette dej med det samme. Om en halv time dufter der af hjemmebag i hele hytten.
Læs mere om de nemme, hurtige boller efter opskriften.
Ingredienser
1 spsk. honning (eller sukker) | |
50 g gær | |
3 dl lunkent vand | |
0.5 dl olivenolie | |
100 g havregryn | |
400 g mel | |
1 tsk. salt | |
1 tsk. kardemomme (eventuelt) |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør honning, gær og lunkent vand sammen med en spiseske |
2
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser og rør alting sammen |
3
Færdig
|
Ælt hurtigt dejen igennem med hænderne nede i skålen |
4
Færdig
|
Træk dejen ud i en pølse og skær den i 12 stykker |
5
Færdig
|
Tril runde boller i håndfladerne og anbring på en plade med bagepapir |
6
Færdig
|
Pensl eventuelt bollerne med lidt vand |
7
Færdig
|
Anbring pladen på næstnederste rille i en kold ovn |
8
Færdig
|
Skru op til 225 grader og bag 20 minutter |
9
Færdig
|
Lad bollerne køle af på en rist |
Mere om de nemme, hurtige boller
Kender du det: Somme tider har man bare lyst til hjemmebagte boller, og det skal være NU. Det kan være en lørdag eftermiddag, en søndag morgen eller en dødkedelig tirsdag aften i november.
Almindelige opskrifter på boller kræver dog en hel del tid til æltning og hævning, så bollerne kan vokse sig store og luftige. Men så bliver bagningen jo pludselig et langvarigt projekt.
Her kommer løsningen: Nemme og hurtige hjemmebagte boller på 30 minutter alt i alt. Kun 2 minutters æltning, ingen hævning og ind i en kold ovn. Kan det være lettere? Eller hurtigere?
Dine hurtige hjemmebagte boller smager glimrende, og skorpen når faktisk at blive dejligt sprød. Til gengæld bliver bollerne kun halvstore og halvluftige – mere kan de altså ikke nå at udvikle sig på de 20 minutter i ovnen.
Et par ord om ingredienserne
- Mel. Vi foreslår at bruge almindeligt hvedemel, der har en god hæveevne. Hvis du bruger grovere melsorter, bliver bollerne sandsynligvis til små kanonkugler (men sunde kanonkugler, selvfølgelig).
- Havregryn. Havregryn er fuldkorn og derfor sundere og bedre for maven end rent, hvidt mel. Du kan evt. udskifte havregryn med fuldkornsmel (hvede, rug, spelt) – eller bare nøjes med rent hvedemel.
- Gær. Brug enten 50 g frisk gær eller 15 g tørgær … eller 3 tsk. bagepulver!
- Vand. Vandet skal være lunkent (bare fra hanen) – og kan naturligvis udskiftes med mælk, hvis du synes. I så fald skal du opvarme mælken, så den bliver lillefingerlun.
- Olivenolie. Kan udskiftes med smeltet smør eller andre slags vegetabilsk olie.
- Honning. Kan udskiftes med sukker eller sirup.
- Kardemomme. Kan undværes eller udskiftes med fx kommen. Har du kun kardemommekapsler, så pil kornene ud af 7-8 stykker og knus dem i en morter.
3 Comments Skjul kommentarer
Er det Alm ovn eller varmluft?
Hilsen Tea
Hej Tea
Det er helt almindelig ovn.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Skal man ikke varme ovnen op først? Eller er det 20 min. Fra ovnen tændes og så er de færdige?