Ingredienser
-
1.2 kg bagekartofler
-
1 løg
-
200 g grønkål på stok
-
2.5 dl sødmælk
-
1.5 tsk. salt
-
100 g smør
Et par ord om vores opskrift
Brunet smør i kartoffelmos er så syndigt lækkert, at man får lyst til at slikke skålen ren bagefter. Tak til den skønne engelske køkkenskriver Nigella for den idé! I en irsk kartoffelmos skal der desuden løg og mør grønkål (eller hvidkål) – det er en ret, der smager fantastisk og mætter fornuftigt.
Læs mere om irsk kartoffelmos – colcannon – plus en nem helstegt mørbrad efter opskriften.
Ingredienser
1.2 kg bagekartofler | |
1 løg | |
200 g grønkål på stok | |
2.5 dl sødmælk | |
1.5 tsk. salt | |
100 g smør |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skræl kartofler og løg, snit i store stykker og kog møre i lidt vand - ca. 10 minutter |
2
Færdig
|
Riv den skyllede grønkål af stokken i mindre stykker |
3
Færdig
|
Fisk kartofler og løg op i en sigte - kog grønkålen mør i kogevandet - ca. 5 minutter |
4
Færdig
|
Varm sødmælken uden at bringe den i kog |
5
Færdig
|
Mos kartofler, løg, salt og mælk sammen (ej med stavblender) |
6
Færdig
|
Vrid vandet af grønkålen og rør i mosen |
7
Færdig
|
Snit smørret i mindre stykker og smelt det i en gryde ved middel varme - lad simre, indtil vallen er faldet til bunds, smørret er lysebrunt og dufter af nødder - ca. 7-8 minutter |
8
Færdig
|
Rør det brunede smør i mosen, men gem en smule til at hælde ovenpå ved servering - undgå at få bundfaldet af smørret med |
Mere om irsk kartoffelmos – colcannon – plus en nem helstegt mørbrad
I gamle dages Irland stod den daglige kost ofte på noget med kartofler, kål og løg. Grøntsagerne kunne dyrkes i køkkenhaven udenfor og var billige, sunde og mættende.
Med tiden opstod retten colcannon. En god, gammeldags kartoffelmos kogt med løg og tilsat kål. I starten har man nok primært brugt hvidkål i mosen, men hen ad vejen er grønkål blevet mere og mere populært derovre på den grønne ø. Spidskål er også en mulighed.
Irsk kartoffelmos er altså dybest set bare en klassisk kartoffelmos kogt med en smule løg og tilsat dampet kål. Og sådan kan du bare lave den uden at tænke videre over denne opskrift.
Den skønne engelske køkkenskriver Nigella Lawson har imidlertid raffineret den irske kartoffelmos ved at skifte almindeligt smør ud med brunet smør. Det tager 5 minutter ekstra – og hold nu op, en forskel det gør! Smagen er så syndigt lækker, at det fremover bliver svært at lave kartoffelmos uden brunet smør.
Brunet smør hedder beurre noisette på fransk. Nøddesmør. Når smørret får lov at brune nogle minutter, efter at det er smeltet, afgiver det en duft – og smag – af ristede hasselnødder. Det er guf.
Beurre noisette eller brunet smør er pærelet at lave. Smelt smørret i en gryde ved middelvarme og lad den hvide valle falde til bunds. Fortsæt med at varme smørret, mens det skifter nuance fra gyldent til lysebrunt og skummer kraftigt. Processen tager 7-8 minutter – pas på, at smørret ikke bliver for mørkt.
Nem helstegt svinemørbrad
Irsk kartoffelmos kunne sagtens være en selvstændig ret, men den labre mos fungerer naturligvis også godt som tilbehør til alt muligt. Fx en superlet helstegt svinemørbrad:
- Puds mørbraden af og vend i salt og peber
- Brun mørbraden grundigt på den ene side på en pande med lidt olivenolie
- Vend mørbraden, læg låg på panden og steg færdig ved middelvarme
- Fra du først lægger mørbraden på panden, skal der i alt gå 15 minutter