Ingredienser
-
1 hoved romainesalat
-
2 skalotteløg
-
Senneps-vinaigrette
-
4 spsk. olivenolie
-
2 spsk. æbleeddike
-
1 spsk. dijonsennep
-
0.5 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
En mere traditionel grøn salat end denne franske bistro-klassiker – salade verte avec vinaigrette à la moutarde – findes simpelt hen ikke. Det er alle grønne salaters moder.
På franske restauranter, brasserier og bistroer opererer man med en ’menu de jour’ eller en ’formule’, det vil sige en dagens menu, som oftest omfatter 3 små retter til en fast, lav pris.
Forretten kan bestå af et stykke paté med cornichoner, rå grøntsager med en dip (crudité) eller denne grønne salat med sennepsdressing. Desuden en kurv med tørt, daggammelt flutes.
Du kan bruge al slags grøn salat her. Franskmændene blander ofte flere slags grøn salat, men det kan også være ren romainesalat, hjertesalat, spinat eller sågar julesalat (endivie). Al slags grøn salat er gangbart.
Ud over salat kræver retten blot to ting: Finthakket skalotteløg eller bananløg. Samt en god senneps-vinaigrette. Vi taler altså om en meget, meget simpel salat – som på grund af dressingen alligevel er en mindeværdig start på ethvert måltid.
En autentisk fransk senneps-vinaigrette er en skarp sag! Her er hverken noget blødt (fx fløde) eller noget sødt (fx sukker) – kun olie, eddike, dijonsennep, salt og peber.
Intet er nemmere at lave end denne ærkefranske dressing. Du hælder alle ingredienser i en jævningsryster og ryster dem godt sammen – eller i en skål og pisker grundigt med et piskeris. Senneppen giver dressingen en lækker, let cremet konsistens, som smyger sig til de grønne salatblade.
Hæld først dressingen over salaten ved servering. Og giv så en kurvfuld hjemmebagte kuvertbrød og måske et glas vin til. Den syrlige dressing gør valget af vin svært, men en kølig, sydfransk rosé klarer udfordringen.
Grøn salat med senneps-vinaigrette er en let, sund og billig forret til enhver anledning, hverdag som fest.
Ingredienser
1 hoved romainesalat | |
2 skalotteløg | |
Senneps-vinaigrette |
|
4 spsk. olivenolie | |
2 spsk. æbleeddike | |
1 spsk. dijonsennep | |
0.5 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær det rensede salathoved i strimler og anret på små tallerkener |
2
Færdig
|
Hak skalotteløg fint og fordel over salaten |
3
Færdig
|
Ryst eller pisk alle ingredienser til dressing grundigt sammen |
4
Færdig
|
Fordel dressingen over salaten ved servering |