Ingredienser
-
5 peberfrugter (røde og gule)
-
1 aubergine
-
3 fed hvidløg, knust
-
3 spsk. olivenolie
-
2 spsk. balsamico
-
1 spsk. timian
-
1 tsk. paprika
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. salt
-
0.5 tsk. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
Ajvar kommer af det tyrkiske havyar, som faktisk er det samme ord som kaviar.
Det fortælles, at da man i 1890’erne i den serbiske hovedstad Beograd løb tør for ægte kaviar, fremstillede man denne røde ‘kaviar’ som erstatning. Kunderne må være blevet noget overraskede, for de salte fiskeæg og den søde peberfrugt-dip har absolut intet til fælles. Og så brokker folk sig over vildledende markedsføring i dag…
Som sagt er ajvar en peberfrugt-dip, og den spises i forskellige variationer over meget af Balkan-halvøen.
Spicy Twist stiftede bekendtskab med ajvar i den pragtfulde kroatiske havneby Split. Vi havde bestilt et fadfuld cevapcici – kroatisk kebab – og de aflange, let krydrede frikadeller havde følgeskab af en fuldstændigt vanedannende rød dip. Ajvar.
I sin oprindelige form består ajvar primært af moste, grillede peberfrugter, der først er befriet for skindet. Det var en smart måde at konservere høsten af peberfrugter, så man havde sommergrøntsager hele vinterhalvåret.
I dag er de søde peberfrugter ofte blendet med aubergine og forskellige krydderier samt eddike. Det smager helt forrygende og er vildt sundt, fuldkommen vegetarisk/vegansk.
Ajvar kan spises til alt: Som snack til rå grøntsager, chips eller salte crackers og som tilbehør til alle slags stegt kød, fisk og/eller grøntsager. Eller bare med en ske, når du er lækkersulten. Servér ajvar lun eller ved stuetemperatur, aldrig køleskabskold,
Ingredienser
5 peberfrugter (røde og gule) | |
1 aubergine | |
3 fed hvidløg, knust | |
3 spsk. olivenolie | |
2 spsk. balsamico | |
1 spsk. timian | |
1 tsk. paprika | |
1 tsk. sukker | |
1 tsk. salt | |
0.5 tsk. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Fjern stilk og kerner fra peberfrugterne og skær i kvarte |
2
Færdig
|
Fjern stilk fra auberginen og flæk på langs |
3
Færdig
|
Anbring grøntsagerne med skindsiden opad på en bageplade med bagepapir |
4
Færdig
|
Bag 30 minutter i 225 grader varm ovn |
5
Færdig
|
Hæld peberfrugterne i en frysepose og luk til - efter 5 minutter kan skindet let pilles af |
6
Færdig
|
Skrab kødet ud af auberginen og smid skindet ud |
7
Færdig
|
Kør alle ingredienser lynhurtigt på foodprocessoren - til en grov mos |
8
Færdig
|
Servér lun eller ved stuetemperatur |