Ingredienser
-
20 vinblade
-
3 spsk. olie
-
1 stort rødløg
-
2 fed hvidløg
-
1 rød peberfrugt
-
1 dl pinjekerner
-
2 dl ris
-
1 dl rosiner
-
1 tsk. salt
-
1 tsk. kanel
-
1 tsk. tørret mynte
-
1 citron, saften
-
1 spsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Det kan godt være, mormor lavede nogle lækre kåldolmer med fyld af frikadellefars eller andre gode sager.
Men både du og vi har jo i mellemtiden været på adskillige rejser i de varme lande (Grækenland, Tyrkiet, Iran…), og vi ved nu, at vinblade er mindst lige så gode at svøbe om det delikate fyld som kålblade. Så hedder retten bare dolmades, dolma, dolmeh osv. Navnet betyder ‘fyldt’.
Se også vores opskrift på vindolmer med kødfyld.
I Grækenland er dolmades ofte fyldt med ris, pinjekerner, rosiner og krydderier. Det smager så vidunderligt, at selv inkarnerede kødspisere dårligt når at opdage, at de spiser vegetarisk, ja, faktisk vegansk.
Normalt vil vi altid anbefale at bruge friske krydderurter, hvis du kan skaffe dem. Men lige i dette tilfælde smager tørret mynte – i selskab med kanel – mere autentisk.
Dolmades kan serveres som tapas eller snacks (det hedder meze sydpå), men også som sund og lækker aftensmad sammen med en omgang tzatziki, græsk salat og sesamkartofler.
Ingredienser
20 vinblade | |
3 spsk. olie | |
1 stort rødløg | |
2 fed hvidløg | |
1 rød peberfrugt | |
1 dl pinjekerner | |
2 dl ris | |
1 dl rosiner | |
1 tsk. salt | |
1 tsk. kanel | |
1 tsk. tørret mynte | |
1 citron, saften | |
1 spsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Færdige vinblade på glas skal du lige skylle fri for salt |
2
Færdig
|
Ved friske vinblade fjerner du stilken og blancherer bladene 10 ad gangen 2 minutter i en stor gryde kogende letsaltet vand |
3
Færdig
|
Fyldet er hurtigt lavet: |
4
Færdig
|
Varm olien på en pande og steg det finthakkede rødløg, hvidløg og peberfrugt blanke |
5
Færdig
|
Tilsæt pinjekerner og ris og steg med 2 minutter |
6
Færdig
|
Tilsæt rosiner, salt og kanel og steg med 2 minutter |
7
Færdig
|
Tag panden af ilden og rør tørret mynte i blandingen - lad køle lidt af |
8
Færdig
|
Nu skal vindolmerne rulles: |
9
Færdig
|
Anbring vinbladene med den blanke side nedad med spidsen pegende væk fra dig |
10
Færdig
|
Læg en god spsk. fyld på tværs på den brede ende, der vender ind mod dig |
11
Færdig
|
Fold siderne ind over fyldet og rul nu vindolmeren stramt og væk fra dig, så du slutter med den spidse ende |
12
Færdig
|
Smør lidt olie i et ovnfast fad eller endnu bedre en ovnfast gryde - og læg vindolmerne helt tæt med den løse snip nedad |
13
Færdig
|
Hvis der ikke er plads til alle vindolmerne, så bare læg dem i et nyt lag ovenpå |
14
Færdig
|
Hæld vand, citronsaft og salt ved, til vindolmerne er næsten helt dækket |
15
Færdig
|
Damp vindolmerne under staniol eller låg 1 time i en 175 grader varm ovn |
16
Færdig
|
Servér vindolmerne varme, lunkne eller kolde |