Opskrifter: Vindolmer – dolma – dolmades
med ris, pinjekerner og rosiner

0 0
Opskrifter: Vindolmer – dolma – dolmades

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
20 vinblade
3 spsk. olie
1 stort rødløg
2 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
1 dl pinjekerner
2 dl ris
1 dl rosiner
1 tsk. salt
1 tsk. kanel
1 tsk. tørret mynte
1 citron, saften
1 spsk. salt

Græsk mad, når det er allerbedst (og vegetarisk)

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Det kan godt være, mormor lavede nogle lækre kåldolmer med fyld af frikadellefars eller andre gode sager.

Men både du og vi har jo i mellemtiden været på adskillige rejser i de varme lande (Grækenland, Tyrkiet, Iran…), og vi ved nu, at vinblade er mindst lige så gode at svøbe om det delikate fyld som kålblade. Så hedder retten bare dolmades, dolma, dolmeh osv. Navnet betyder ‘fyldt’.

Se også vores opskrift på vindolmer med kødfyld.

I Grækenland er dolmades ofte fyldt med ris, pinjekerner, rosiner og krydderier. Det smager så vidunderligt, at selv inkarnerede kødspisere dårligt når at opdage, at de spiser vegetarisk, ja, faktisk vegansk.

Normalt vil vi altid anbefale at bruge friske krydderurter, hvis du kan skaffe dem. Men lige i dette tilfælde smager tørret mynte – i selskab med kanel – mere autentisk.

Dolmades kan serveres som tapas eller snacks (det hedder meze sydpå), men også som sund og lækker aftensmad sammen med en omgang tzatziki, græsk salat og sesamkartofler.

Ingredienser

Antal personer:
20 vinblade
3 spsk. olie
1 stort rødløg
2 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
1 dl pinjekerner
2 dl ris
1 dl rosiner
1 tsk. salt
1 tsk. kanel
1 tsk. tørret mynte
1 citron, saften
1 spsk. salt
4 fra 2 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Færdige vinblade på glas skal du lige skylle fri for salt

2
Færdig

Ved friske vinblade fjerner du stilken og blancherer bladene 10 ad gangen 2 minutter i en stor gryde kogende letsaltet vand

3
Færdig

Fyldet er hurtigt lavet:

4
Færdig

Varm olien på en pande og steg det finthakkede rødløg, hvidløg og peberfrugt blanke

5
Færdig

Tilsæt pinjekerner og ris og steg med 2 minutter

6
Færdig

Tilsæt rosiner, salt og kanel og steg med 2 minutter

7
Færdig

Tag panden af ilden og rør tørret mynte i blandingen - lad køle lidt af

8
Færdig

Nu skal vindolmerne rulles:

9
Færdig

Anbring vinbladene med den blanke side nedad med spidsen pegende væk fra dig

10
Færdig

Læg en god spsk. fyld på tværs på den brede ende, der vender ind mod dig

11
Færdig

Fold siderne ind over fyldet og rul nu vindolmeren stramt og væk fra dig, så du slutter med den spidse ende

12
Færdig

Smør lidt olie i et ovnfast fad eller endnu bedre en ovnfast gryde - og læg vindolmerne helt tæt med den løse snip nedad

13
Færdig

Hvis der ikke er plads til alle vindolmerne, så bare læg dem i et nyt lag ovenpå

14
Færdig

Hæld vand, citronsaft og salt ved, til vindolmerne er næsten helt dækket

15
Færdig

Damp vindolmerne under staniol eller låg 1 time i en 175 grader varm ovn

16
Færdig

Servér vindolmerne varme, lunkne eller kolde

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Opskrift: Ajvar - kroatisk peberfrugt-dip
forrige
Opskrift: Ajvar – kroatisk peberfrugt-dip
XOpskrift: Hvidløgsmarinerede grillspyd
næste
Opskrift: Hvidløgsmarinerede grillspyd
Opskrift: Ajvar - kroatisk peberfrugt-dip
forrige
Opskrift: Ajvar – kroatisk peberfrugt-dip
XOpskrift: Hvidløgsmarinerede grillspyd
næste
Opskrift: Hvidløgsmarinerede grillspyd

Tilføj Din Kommentar