Opskrift: Caribisk kylling curry
med græskar og kokos

Opskrift: Caribisk kylling curry

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
1 kylling
Marinaden
4 forårsløg
4 fed hvidløg
20 g frisk ingefær
2 friske chilier (små)
1 lime, saft og skal
2 spsk. karry
2 tsk. salt, peber
0.5 tsk. allehånde, knust
0.5 dl vand
Gryderetten
3 spsk. olie
1 løg
3 dl vand
2 store tomater
1 spsk. timian
2 laurbærblade
1 dl kokosmel
400 g græskar, renset vægt
1 lime, saften
Jævning
3 spsk. majsstivelse
6 spsk. vand

Fantastisk gryderet med skønne smage og bløde lækkerier

Tilhører:
  • Stærk mad
  • Sund mad

Ingredienser

  • Marinaden

  • Gryderetten

  • Jævning

Et par ord om vores opskrift

Del

For mange mennesker er Caribien ensbetydende med blændende hvide sandstrande flankeret af vajende kokospalmer på den ene side og 30 grader varmt, azurblåt vand på den anden. De evigt lune vinde bærer tonerne fra muntre orkestre, der spiller swingende reggae og blid calypso-musik.

Det er turistbrochurernes Caribien. Men de over 700 tropiske øer fordelt på 26 lande beliggende i Det Caribiske Hav syd for Den Mexicanske Golf har skam også en alvorlig skyggeside i form af grusomme orkaner og udbredt fattigdom, rablende overtro og sporadisk vold.

De caribiske køkkener har alle disse nuancer i sig. Fra ekstravagante råvarer til de billigste grøntsager og voldsomme krydderier. Som gæst mærker man tydeligt indflydelsen fra det afrikanske kontinent, fra Sydamerika og Asien, ja, sågar fra Europa.

Caribisk mad er et spraglet kludetæppe af eksotiske smage, som er vævet sammen på de mest usandsynlige måder – og alligevel ender lykkeligt på de kulørte plastiktallerkener, man bruger overalt.

Spicy Twist har besøgt Jamaica, hvor vi fik de ildsprudlende grillretter jerk chicken og jerk pork, den legendariske fiskeret ackee & saltfish, utallige græskarsupper samt kolossale brødfrugter tilberedt direkte over gasflammen på komfuret i vores hytte.

Vi har også været på Tobago, hvor vi smovsede i sværdfisk og blue marlin – og fik serveret nogle spændende curries (krydrede gryderetter), der minder en del om dén, du snart skal give dig i kast med.

Opskriften til denne caribiske kyllinge-curry med græskar og kokos er hentet i hæderkronede BBC’s arkiv. Vi har modificeret og præciseret BBC’s oprindelige opskrift en smule, byttet 1 tsk. rom ud med 1 dl kokosmel og ændret et par andre småting – men i det store hele fremstår opskriften original.

Dog synes vi, gryderetten skal jævnes til sidst, så sovsen bliver tyk og dejlig i stedet for vandig og sjasket. Ved at røre lidt majsstivelse og vand sammen – og røre jævningen i den småboblende ret – opnår du let et perfekt resultat.

Glæd dig til en pragtfuld gryderet fuld af den skønneste sovs, der omfavner bløde stykker kylling og græskar. Vi tør næsten love, at du aldrig har smagt noget lignende! Som tilbehør ville en caribisk mama typisk servere hvide ris og et drys frisk koriander.

Bemærk: Vi har klippet en hel kylling i 10 stykker, men du kan også bruge kyllingelår, overlår, underlår osv. Der skal bare være ben i kyllingestykkerne, så de kan marinere længe og senere koge 1 times tid. Det er nemlig marineringen og kogningen, der får smagene frem.

Meget af den reelle arbejdstid bruges i starten, når du skal lave marinaden og klippe kyllingen i stykker. Senere er tidsforbruget mere moderat. Husk derfor at afsætte en halv times tid aftenen eller morgenen, før du vil servere retten. Jo flere timer kyllingen marinerer, jo bedre og blødere bliver den – gerne et døgn, men mindst 2-3 timer.

Hvis den herlige curry skal være helt original, er du nødt til at få fat i de særlige Scotch Bonnet-chilier. De er hysterisk stærke! Vi foreslår de mere almindelige små chilier, man kan få flere steder herhjemme – de er stadig ganske stærke, for en caribisk curry SKAL smage af noget. Fjern dog gerne de hvide skillevægge, frøene og frøstolen i chilierne – og husk at vaske fingrene, før du gnider dig i øjnene.

Ya Mon!

0/5 (0 Reviews)

Sådan gør du

1
Færdig

Klip kyllingen i 8-10 stykker, som du lægger i en stor frysepose

2
Færdig

Blend alle ingredienser til marinade og hæld ned til kyllingestykkerne - fjern evt. frø, skillevægge og frøstol i chilierne, inden du blender, hvis retten ikke skal være så stærk

3
Færdig

Sørg for, at alle kyllingestykker er fedtet ind i marinade - læg posen i køleskabet og lad marinere mindst 2-3 timer, gerne op til 1 døgn - vend posen nogle gange, så marinaden fordeler sig over det hele

4
Færdig

Find din bedste gryde frem, skær løget i tynde skiver og steg løget lysebrunt i olien

5
Færdig

Tilsæt kylling og marinade og varm igennem et par minutter - det må ikke stege tørt

6
Færdig

Tilsæt vand, tomater skåret i små stykker, timian, laurbærblade og kokosmel - bland alting godt sammen - og kog nu ved svag varme under låg i 40 minutter

7
Færdig

Tilsæt det skrællede græskar skåret i store stykker samt limesaft, mas græskarstykkerne godt ned i sovsen og kog med 10 minutter under låg

8
Færdig

Tag låget af gryden og kog 5-10 minutter mere, så noget af væden fordamper

9
Færdig

Rør majsstivelse og vand sammen og hæld jævningen ned i den småboblende gryderet, mens du rører rundt - i løbet af et par minutter er sovsen tyk og dejlig

10
Færdig

Smag gryderetten til med salt og peber og servér rygende varm

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.200 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad.

Opskrift: Nem æbletærte med brunsviger-snask
forrige
Opskrift: Nem æbletærte med brunsviger-snask
Opskrift: Bitters & soda - når du skal køre hjem
næste
Opskrift: Bitters & soda – når du skal køre hjem
Opskrift: Nem æbletærte med brunsviger-snask
forrige
Opskrift: Nem æbletærte med brunsviger-snask
Opskrift: Bitters & soda - når du skal køre hjem
næste
Opskrift: Bitters & soda – når du skal køre hjem