Ingredienser
-
10 stk. hel allehånde
-
10 stk. kardemomme, frøene
-
10 stk. nelliker
-
3 tsk. fennikelfrø
-
2 tsk. bukkehornsfrø
-
2 tsk. hel sort peber
-
1 tsk. korianderfrø
-
1 tsk. spidskommen
-
Desuden
-
3 tsk. paprika
-
2 tsk. salt
-
2 tsk. gurkemeje
-
1 tsk. chilliflager
-
1 tsk. cayennepeber
-
1 tsk. stødt muskatnød
-
Til sidst
-
20 g frisk ingefær, revet
-
2 kanelstænger
Et par ord om vores opskrift
Fantastisk krydderiblanding, der slår den indiske garam masala med flere længder. Med berbere-krydderi kan du glæde dig til de lækreste og mest eksotiske gryderetter, du nogensinde har smagt. Justér eventuelt på den afrikanske varme ved at skrue en smule ned for chili og cayennepeber.
Læs mere om berbere-krydderi efter opskriften.
Ingredienser
10 stk. hel allehånde | |
10 stk. kardemomme, frøene | |
10 stk. nelliker | |
3 tsk. fennikelfrø | |
2 tsk. bukkehornsfrø | |
2 tsk. hel sort peber | |
1 tsk. korianderfrø | |
1 tsk. spidskommen | |
Desuden |
|
3 tsk. paprika | |
2 tsk. salt | |
2 tsk. gurkemeje | |
1 tsk. chilliflager | |
1 tsk. cayennepeber | |
1 tsk. stødt muskatnød | |
Til sidst |
|
20 g frisk ingefær, revet | |
2 kanelstænger |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rist de 8 første krydderier på en pande ved middelhøj varme, til de dufter kraftigt |
2
Færdig
|
Knus de ristede krydderier i en morter eller kaffemølle |
3
Færdig
|
Bland sammen med de næste 6 krydderier |
4
Færdig
|
Gem krydderiblandingen i en lufttæt beholder, til den skal bruges |
5
Færdig
|
Når du skal bruge berbere-krydderiet i en gryderet, skal du lige varme det op i lidt fedtstof og herefter tilsætte revet ingefær og kanelstænger |
Mere om hjemmelavet berbere-krydderi
Berbere-krydderiblandingen er en hjørnesten i køkkenerne i Etiopien og Eritrea. Navnet kommer af det lokale ord for stærk, ’barbare’. Og ja, berbere er opstået som en særdeles stærk smagsgiver i maden. Lige som folkeslag i næsten alle andre varme lande verden over elsker afrikanere stærk mad.
Men, men, men – heldigvis kan vi jo selv justere på styrken. Berbere indeholder både sort peber, cayennepeber og chili, og det står dig jo frit for at reducere mængderne af disse brændende ingredienser.
Til gengæld udgør alle de øvrige krydderier i blandingen en fantastisk helhed, der af kendere sammenlignes med den indiske garam masala. Her på Spicy Twist synes vi faktisk bare, berbere-krydderiet er endnu mere raffineret end sin indiske kollega.
Berbere giver dybde, varme og sammenhængskraft til al slags mad:
- Gryderetter med kylling, kød eller fisk
- Stuvninger med grøntsager
- Som dry rub-marinering af kød og fisk
- Som marinade (blandet med olie og citron) til kød, fisk og grønt
Prøv Spicy Twists udgave af en etiopisk gryderet med kylling og sorte linser. Opskriften finder du nedenfor. Sjovt nok passer den mængde berbere-krydderi, som du netop har lavet, præcis til den mængde, der skal bruges i den skønne etiopiske kyllinge/linseret.