Ingredienser
-
500 g tørrede, hvide bønner
-
0.5 dl olivenolie
-
150 g bacon
-
1 kg kylling med ben (fx lår eller overlår)
-
4 gulerødder
-
2 store løg
-
4 fed hvidløg
-
1 dusk/spsk. frisk/tørret timian
-
2 tsk. salt, peber
-
2 dl rosévin
-
8 dl vand
Et par ord om vores opskrift
I Languedoc-provinsen i det sydlige Frankrig er man efter sigende mestre for denne voldsomt velsmagende gryderet, hvor hovedingrediensen er hvide bønner og forskellige former for kød. Og vin.
Bestiller du en traditionel cassoulet i Frankrig, vil de kogte bønner med stor sandsynlighed være ledsaget af confit de canard (confiteret and) og nogle små tykke pølser lavet på svin. Samt eventuelt saltet, røget gris. Måske også et stykke gås, hvis bølgerne går højt. Det er mad, der nærer og mætter, også i dén grad.
Den udgave af cassoulet, som vi præsenterer her i opskriften, er lettere, hurtigere, billigere og en anelse sundere. Men den findes skam også hjemme i Frankrig under navnet cassoulet au poulet: Cassoulet med kylling (og bacon).
Bacon er måske ikke decideret sundt (ud over for livskvaliteten), men der skal kun en smule i retten for at give det røgede strejf, som pølserne ellers giver.
De mest gængse grøntsager i cassoulet er løg, hvidløg og gulerødder. Samt en god dusk timian (eller en spsk. tørret timian). Du kan også bruge blegselleri og tomater.
Vinen i retten kan være hvidvin eller rosé, du bestemmer selv. Vi foretrækker rosé, fordi den samtidig smager så dejligt til.
De hvide bønner er et kapitel for sig. Der er mange valgmuligheder i butikkerne, både tørrede og færdigkogte på dåse. Vælg den type, du foretrækker.
Fordi cassoulet er en bonderet, har vi valgt de billige, tørrede bønner, som lige skal udblødes natten over i rigeligt med vand. Næste dag kasseres vandet, og bønnerne, der nu er svulmet op til dobbelt størrelse, koges med i retten i 1 time.
Vælger du kogte bønner på dåse, skal retten kun snurre 45 minutter.
Servér cassoulet med et glas rosévin og godt brød, fx verdens bedste grydebrød.
Ingredienser
500 g tørrede, hvide bønner | |
0.5 dl olivenolie | |
150 g bacon | |
1 kg kylling med ben (fx lår eller overlår) | |
4 gulerødder | |
2 store løg | |
4 fed hvidløg | |
1 dusk/spsk. frisk/tørret timian | |
2 tsk. salt, peber | |
2 dl rosévin | |
8 dl vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
10 timer inden tilberedning sættes bønnerne i blød i rigeligt vand - de svulmer op til dobbelt størrelse - herefter kasseres vandet |
2
Færdig
|
Varm en god, tykbundet gryde op ved halvhøj varme og steg først bacon skåret i små stykker - det skal ikke blive helt sprødt - fisk op |
3
Færdig
|
Brun kyllingestykkerne grundigt af på alle sider - fisk op |
4
Færdig
|
Steg de grofthakkede grøntsager nogle minutter, til løgene begynder at blive blanke |
5
Færdig
|
Tilsæt krydderier og kog gryden af med vin, så du kan skrabe evt. stegerester på bunden fri |
6
Færdig
|
Hæld bacon og kylling tilbage i gryden sammen med de udblødte bønner |
7
Færdig
|
Hæld vand ved, så det lige dækker - bring i kog - og lad retten småsimre under låg i 60 minutter |
8
Færdig
|
Servér af dybe tallerkner og dup væden op med godt brød |