• Forside
  • Brød
  • Opskrift: Jim Laheys grydebrød – verdens bedste

Opskrift: Jim Laheys grydebrød – verdens bedste
med gær, vand, mel og salt

0 0
Opskrift: Jim Laheys grydebrød – verdens bedste

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
5 g gær
300 g vand
400 g hvedemel
8 g salt

Den originale opskrift på verdens bedste (og nemmeste) hjemmebagte brød

Tilhører:
  • Billig mad

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Hvis du ikke har prøvet Jim Laheys grydebrød før, så har du muligvis dit livs bedste bageoplevelse til gode!

Man tror, det er løgn: Kan JEG hjemme i mit eget køkken fremstille et brød, der har mindst lige så saftigt-luftig krumme og mindst lige så tyk, knasende skorpe, som en professionel bager kan?

Det enkle svar er: Selv børn kan lave dette brød i et simpelt skolekøkken. Det går aldrig galt, og det eneste specialudstyr, der kræves, er en gryde, der kan tåle at gå i ovnen. Hvis du endnu ikke ejer sådan én, så spræng sparegrisen og køb en af Le Creusets fantastiske gryder. Sådan én er ikke billig, men det er en gryde, du vil have resten af livet, og som er genial både til gryderetter på komfuret og altså til dette grydebrød.

Du skal kun bruge fire simple ingredienser til brødet: Gær, vand, mel og salt. Du skal hverken ælte eller foretage dig andre besværlige ting. Det er vildt billigt og pærelet!

Nå ja, for resten, der er en femte ingrediens, men den er på en måde helt gratis: Tid! Brødet skal hæve à to omgange, først 18 timer, dernæst 2 timer, og så skal det bage i alt 45 minutter.

Hvorfor bliver dette italiensk-agtige brød så fænomenalt godt? Jo, fordi den langtidshævede, meget våde dej bliver bagt i en meget, meget varm gryde, der på denne måde kommer til at fungere som en professionel dampovn. Brødet udvikler sin luftige struktur i den fugtige atmosfære, og først bagefter – når låget tages af gryden det sidste kvarter af bagetiden – dannes skorpen.

Jim Lahey er selv bager og indehaver af Sullivan Street Bakery, et af Manhattans mest velestimerede bagerier. Med denne opskrift har han ønsket at demokratisere bageprocessen, så helt almindelige mennesker også kan få adgang til gourmetbrød uden at skulle betale en formue for det.

Opskriften er gået kloden rundt, så foruden at være verdens bedste af sin slags er grydebrødet måske også universets mest populære brød. Her viser Jim Lahey selv, hvordan den ged skal barberes (gryden er dog meget speciel og vender på en måde på hovedet):

Efter sigende arbejder mr. Lahey på at skabe en surdejsversion af brødet, som også er til at finde ud af for os andre dødelige. Her på Spicy Twist har vi faktisk allerede lavet en variant af grydebrødet med surdej, og den er slet ikke så ringe endda. Men om Master Jim ville godkende det, vides ikke.

Ingredienser

Antal personer:
5 g gær
300 g vand
400 g hvedemel
8 g salt
3 fra 14 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Opløs gær i vand og rør hurtigt de øvrige ingredienser i dejen

2
Færdig

Stil til hævning ved stuetemperatur i 18 timer med film over røreskålen

3
Færdig

Hæld den slaskede dej ud på et meldækket bord og fold den et par gange med hænderne

4
Færdig

Læg dejen i et meldækket viskestykke og lad efterhæve i 2 timer – der skal rigelig mel til her, ellers hænger dejen fast i klædet

5
Færdig

Opvarm en støbejernsgryde mindst 30 minutter i ovnen ved 250 grader

6
Færdig

Hæld dejen ned i gryden, læg låget på og bag i 30 minutter

7
Færdig

Tag låget af og bag yderligere 15 minutter ved 230 grader

8
Færdig

Lad brødet afkøle på en rist mindst 1 time, før du skærer den første skive

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Opskrift: Osso buco bourguignon
forrige
Opskrift: Osso buco bourguignon
Opskrift: Rimmet lange med rødbedetatar
næste
Opskrift: Rimmet lange med rødbedetatar
Opskrift: Osso buco bourguignon
forrige
Opskrift: Osso buco bourguignon
Opskrift: Rimmet lange med rødbedetatar
næste
Opskrift: Rimmet lange med rødbedetatar

Tilføj Din Kommentar