Ingredienser
-
300 g borlotti-bønner, tør vægt
-
1 chili
-
1 rød peberfrugt
-
2 rødløg
-
2 fed hvidløg
-
2 gulerødder
-
2 stængler blegselleri
-
3 spsk. olie
-
3 laurbærblade
-
1 spsk. kakao
-
1 spsk. spidskommen, knust
-
1 spsk. korianderfrø, knust
-
2 kanelstænger
-
2 tsk. salt
-
3 dl vand
-
1 ds. flået tomat
-
100 g tomatpuré
-
Koriander til pynt
Et par ord om vores opskrift
Borlotti-bønner menes at stamme fra Colombia, men som navnet antyder, er denne særlige bønnesort i dag meget populær i Italien.
Herhjemme fås borlotti-bønner i velassorterede supermarkeder og helsekostforretninger, og der er god grund til at hamstre en pose eller tre. For borlotti-bønner er fyldt med proteiner, vitaminer, fibre, jern, magnesium og zink.
I denne chili sin carne (chili uden kød) kan du dog sagtens erstatte borlotti-bønnerne med fx kidney beans, brune eller hvide bønner. Eller kikærter i en snæver vending.
Tørrede bønner skal opblødes 10-12 timer før kogning, og det anbefales at smide både opblødningsvand og kogevand væk. Borlotti-bønner skal koges mellem 45 og 60 minutter, men vi nøjes med den korte kogetid, fordi bønnerne bagefter skal koge videre i gryderetten. Bønnerne bevarer deres smukke form og et let bid.
Chili con carne stammer oprindeligt fra Mexico, og her bruger man mørk chokolade som smagsgiver. Den vigtigste bestanddel i mørk chokolade er som bekendt kakao, så vi ’nøjes’ med at tilsætte kakao. På den måde opnår vi den fyldige smag uden samtidig at pladre unødvendig sukker og fedtstof i retten.
Se også vores opskrift på chili sin carne med plantefars.
Denne chili sin carne er vegansk og kan sagtens serveres med fx quinoa eller ris og en skål guacamole. Du kan også bage en pladefuld dejlige kuvertbrød, men i vores opskrift indgår yoghurt i dejen. Går det?
Ingredienser
300 g borlotti-bønner, tør vægt | |
1 chili | |
1 rød peberfrugt | |
2 rødløg | |
2 fed hvidløg | |
2 gulerødder | |
2 stængler blegselleri | |
3 spsk. olie | |
3 laurbærblade | |
1 spsk. kakao | |
1 spsk. spidskommen, knust | |
1 spsk. korianderfrø, knust | |
2 kanelstænger | |
2 tsk. salt | |
3 dl vand | |
1 ds. flået tomat | |
100 g tomatpuré | |
Koriander til pynt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt bønnerne i blød i masser af vand i 10-12 timer – kassér vandet – kog bønnerne i frisk vand 45 minutter – kassér også dette vand |
2
Færdig
|
Hak chilien fint og snit de øvrige grøntsager i små tern |
3
Færdig
|
Steg grøntsagerne i olien, til løgene begynder at blive blanke |
4
Færdig
|
Tilsæt kakao og krydderier og steg med 1 minut |
5
Færdig
|
Tilsæt bønner og de øvrige ingredienser (minus frisk koriander) og småkog retten 40 minutter under låg |
6
Færdig
|
Servér chili sin carne af dybe tallerkener med et drys koriander |