Ingredienser
-
300 g tørrede kikærter
-
1 spsk. salt
-
3 laurbærblade
-
1 chili
-
1 rød peberfrugt
-
2 rødløg
-
2 fed hvidløg
-
2 gulerødder
-
2 stængler blegselleri
-
3 spsk. olie
-
3 laurbærblade
-
1 spsk. kakao
-
1 spsk. spidskommen, knust
-
1 spsk. korianderfrø, knust
-
2 kanelstænger
-
2 tsk. salt
-
2 ds. flået tomat
-
100 g tomatpuré
-
Koriander til pynt
Et par ord om vores opskrift
Denne chili sin carne med blandt andet chili, kanel og kakao har så dyb og rund en smag, at det føles som at spise en langt finere og dyrere ret. Men når alt kommer til alt, drejer det sig ’kun’ om en billig, vegetarisk gryderet med kikærter, grøntsager og en håndfuld velvalgte krydderier.
Spidskommen, korianderfrø, laurbærblade og chili er helt almindelige i denne sammenhæng – men hvorfor kanel og kakao, spørger du måske. Det skyldes naturligvis, at retten bygger på en mexicansk chili con carne, og her bruger man mørk chokolade i sin chili. Altså noget sødt, rundt og bittert. Netop disse egenskaber har kanel og kakao, og de to smagsgivere gør gryderetten helt uimodståelig.
I forhold til vores tidligere udgaver af chili sin carne – med soyabønner, borlotti-bønner og plantefars – dropper vi denne gang vand i retten. I stedet benytter vi en ekstra dåse flået tomat. Det gør konsistensen tykkere og smagen rigere – men det kræver altså lige, at du rører i chilien undervejs, så den ikke brænder på.
Kikærter fungerer virkelig godt som fyld i retten. Lige som kød indeholder kikærter masser af protein, og de mætter effektivt. Oven i købet er kikærter vildt billige, især hvis du køber en pose tørrede kikærter og koger dem selv. Det er samtidig meget mere klimavenligt end at købe kikærterne på dåse.
Se også vores opskrift på ristede kikærter.
De tørre kikærter skal først opblødes 10-12 timer i koldt vand, før de koges i frisk vand i 40 minutter. Vi koger altid kikærterne med laurbærblade og salt for at give dem mere umami i smagen. Saltet holder også sammen på kikærterne, så de ikke smatter ud.
Godt tilbehør til chili sin carne er kogte ris eller quinoa og en autentisk mexicansk guacamole. Skal der være fest i gaden, kan du supplere med tortillachips og kolde Corona’er med en limeskive.
Ingredienser
300 g tørrede kikærter | |
1 spsk. salt | |
3 laurbærblade | |
1 chili | |
1 rød peberfrugt | |
2 rødløg | |
2 fed hvidløg | |
2 gulerødder | |
2 stængler blegselleri | |
3 spsk. olie | |
3 laurbærblade | |
1 spsk. kakao | |
1 spsk. spidskommen, knust | |
1 spsk. korianderfrø, knust | |
2 kanelstænger | |
2 tsk. salt | |
2 ds. flået tomat | |
100 g tomatpuré | |
Koriander til pynt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt kikærterne i blød i masser af vand i 10-12 timer – kassér vandet – kog kikærterne 40 minutter i frisk vand tilsat salt og laurbærblade - lad herefter trække, så lang tid du orker |
2
Færdig
|
Hak chilien fint og snit de øvrige grøntsager i små tern |
3
Færdig
|
Steg grøntsagerne i olien, til løgene begynder at blive blanke |
4
Færdig
|
Tilsæt kakao og krydderier og steg med 1 minut |
5
Færdig
|
Tilsæt kikærter og de øvrige ingredienser (minus frisk koriander) og småkog retten 40 minutter under låg |
6
Færdig
|
Servér chili sin carne af dybe tallerkener med et drys koriander |