Ingredienser
-
Bechamelsovs
-
30 g smør
-
3 spsk. mel
-
3 dl mælk
-
0.5 tsk. salt, peber
-
Muskatnød, revet
-
Desuden
-
8 skiver toastbrød
-
200 g revet ost
-
4 skiver kogt skinke
-
Dijonsennep
-
Evt. 4 æg
Et par ord om vores opskrift
Du må endelig ikke forveksle en parisertoast med en croque monsieur! En parisertoast er jo ‘bare’ to stykker toastbrød, der er klasket sammen om en skive skinke og en skive ost og varmet i en toaster.
En ægte croque monsieur, som du får serveret på en fransk fortovscafé, er meget lækrere og meget mere nærende. Her indgår nemlig både skinke, revet ost, dijonsennep – og et solidt lag bechamelsovs. Dét er mums!
Croque monsieur betyder ‘sprød herre’ og blev opfundet på en café i Paris helt tilbage i 1910. Croque madame, ‘sprød frue’, er fuldstændigt magen til, blot med et spejlæg på toppen.
En croque monsieur konstrueres med to stykker sprødt, ristet toastbrød. På det underste stykke brød smøres et lag bechamelsovs, herpå drysses revet ost, så følger en skive skinke smurt med lidt dijonsennep og ovenpå placeres det andet stykke brød, ligeledes smurt med bechamelsovs og drysset med ost. Denne sandwich grilles nogle få minutter i ovnen … og spørgsmålet er nu, om der skal et spejlæg på toppen (madame) eller ej (monsieur)?
Bechamelsovs lyder måske besværligt, men bare rolig, sovsen tager kun et par minutter at lave. Du smelter smør i en gryde, rører først mel, dernæst mælk i, til slut krydderier. Max. 10 minutter. Alt i alt vil det tage dig mindre end en halv time at lave et fadfuld labre, franske croque monsieurs til 4-6 personer.
Logisk nok bliver din croque monsieur kun lækrere af, at du bruger gode råvarer. Jo bedre kvalitet skinke og jo bedre ost (fx gruyere eller emmentaler), jo bedre sandwich.
Ingredienser
Bechamelsovs |
|
30 g smør | |
3 spsk. mel | |
3 dl mælk | |
0.5 tsk. salt, peber | |
Muskatnød, revet | |
Desuden |
|
8 skiver toastbrød | |
200 g revet ost | |
4 skiver kogt skinke | |
Dijonsennep | |
Evt. 4 æg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at lave sovsen, der godt lige må køle lidt af |
2
Færdig
|
Smelt smørret ved middelvarme og rør melet i |
3
Færdig
|
Tilsæt mælken langsomt under omrøring, så sovsen hele tiden når at tykne |
4
Færdig
|
Lad småkoge i 2 minutter og smag til med salt, peber og muskatnød |
5
Færdig
|
Læg brødskiverne på et stykke bagepapir på en bageplade og rist 3-4 minutter i en 225 grader varm ovn - Brødene skal blive gyldne og sprøde |
6
Færdig
|
Smør et tykt lag bechamelsovs på alle brødskiver og fordel osten ligeligt ovenpå |
7
Færdig
|
Læg en skive skinke på halvdelen af brødskiverne, smør lidt dijonsennep på og læg den anden halvdel af brødskiverne øverst med osten opad |
8
Færdig
|
Sæt alle crocque monsieurs tilbage i ovnen og skru nu op til grillvarme |
9
Færdig
|
Grill sandwichene 5-6 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde, og osten er smeltet |
10
Færdig
|
Steg evt. et spejlæg til at lægge oven på hver sandwich, hvis det skal være croque madames |