Ingredienser
-
1.2 kg kartofler
-
1 bdt. asparges
-
25 g parmesan
-
Basilikumolie
-
1 potte basilikum
-
1.5 dl olivenolie
-
0.5 dl vand
-
1 citron, den revne skal
-
1 fed hvidløg
-
1 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
En mild og venlig basilikumolie er det perfekte modspil til forårets skønne, sprøde asparges og kartofler. Top op med et drys parmesan, og så ved du, hvordan lykke smager. Den dejlige forårsmad tager kun 20 minutter at lave – inklusive et stykke stegt kød eller fisk.
Læs mere om forårsmad og basilikumolie efter opskriften.
Ingredienser
1.2 kg kartofler | |
1 bdt. asparges | |
25 g parmesan | |
Basilikumolie |
|
1 potte basilikum | |
1.5 dl olivenolie | |
0.5 dl vand | |
1 citron, den revne skal | |
1 fed hvidløg | |
1 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rens kartoflerne og skær i mundrette stykker |
2
Færdig
|
Kog 10 minutter i letsaltet vand – der skal være 1 cm ekstra vand over kartoflerne i gryden |
3
Færdig
|
Sluk for varmen og tilsæt asparges skåret i mundrette stykker |
4
Færdig
|
Lad trække 5 minutter med låg på |
5
Færdig
|
Blend eller stavblend alle ingredienser til basilikumolie |
6
Færdig
|
Servér kartofler og asparges med basilikumolie og et solidt drys fintrevet parmesan |
Mere om forårsmad og basilikumolie
Når temperaturerne begynder at blive tocifrede i foråret, sniger sprøde kartofler, gulerødder, asparges og løg sig ind i butikkernes grøntafdelinger. Nogle af dem kommer måske syd for grænsen, men oven på vinterens mørke måneder med tunge rodfrugter er det altså svært at holde fingrene fra de friske, grønne delikatesser.
Normalt serverer vi blot en klat smør og et drys persille til årets første grøntsager. Kartofler og asparges har så forfinede smage, at det er synd at overdøve dem med en voldsom sovs.
Men prøv at bytte smør og persille ud med en mild og venlig basilikumolie. Den raffinerede basilikumsmag udgør det perfekte modspil til de letkogte grøntsager. Tankerne bevæger sig uvilkårligt ned i retning af det italienske køkken, men det gør vel ikke noget? Vi elsker jo alle italiensk mad.
Med en blender eller stavblender tager basilikumolien 5 minutter at lave: Kør bladene fra en potte basilikum, en god sjat olivenolie, lidt vand, et fed hvidløg, skallen fra en citron og en smule salt og peber til en smuk, lysegrøn creme.
Smagen minder om en let og frisk pesto, især hvis du efterfølgende drysser med parmesan, der er revet helt fint. De fine grøntsager hygger sig gevaldigt i dette udsøgte selskab.
Vi foreslår at koge kartoflerne i mindre stykker i lidt ekstra letsaltet vand. Efter 10 minutter er kartoflerne lige akkurat møre, og så kan du slukke for varmen og plumpe stykker af asparges ned i det varme vand. På med låget igen, og efter 5 minutter er aspargesene perfekte.
Egentlig behøver din forårsmiddag ikke at bestå af andet end grøntsager og basilikumolie med et drys parmesan. Men nogle af os har jo en vældig appetit, så servér endelig et stykke stegt kød eller fisk ved siden af.
Vi havde fundet et par højrebsbøffer på tilbud i Irma og gav dem lige 3 minutter på hver side over de glødende briketter i grillen. Hvor svært kan det være?