Ingredienser
-
2.5 dl vand
-
80 g smør, i tern
-
1 tsk. salt
-
5 æg
-
0.25 tsk. muskat
-
0.25 tsk. cayennepeber
-
150 g hvedemel
-
175 g gruyère, fint revet
Et par ord om vores opskrift
Gougères (udtales gu-sjærr) er en usandsynligt lækker fransk fristelse – fnuglette vandbakkelser med den skønneste smag af ost. Hjemmebagte gougères er en forrygende snack til vinsmagninger, mousserende vin (champagne) og velkomstdrinks.
Læs mere om gougères efter opskriften.
Ingredienser
2.5 dl vand | |
80 g smør, i tern | |
1 tsk. salt | |
5 æg | |
0.25 tsk. muskat | |
0.25 tsk. cayennepeber | |
150 g hvedemel | |
175 g gruyère, fint revet |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Gør 2 plader med bagepapir klar, tænd ovnen på 220 grader |
2
Færdig
|
Bring vand, smør og salt til at småkoge |
3
Færdig
|
Pisk 4 af æggene med muskat og cayennepeber i en skål |
4
Færdig
|
Tag smørvandet af ilden og pisk melet i, til dejen er blank og slipper gryden |
5
Færdig
|
Pisk æggene i lidt ad gangen og bagefter 4/5 af den revne ost |
6
Færdig
|
Brug to skeer til at fordele valnøddestore kugler med stort mellemrum på bagepapirerne |
7
Færdig
|
Pisk det sidste æg sammen med en smule vand og fordel over dejbollerne, drys herefter med det sidste af osten |
8
Færdig
|
Sæt bollerne midt i ovnen, skru ned til 200 grader og bag 20 minutter |
9
Færdig
|
Prik hul i siden på bollerne, så damp slipper ud, og bag yderligere 5 minutter |
10
Færdig
|
Servér de friskbagte gougères lune til et glas bobler eller en velkomstdrink |
Mere om gougères – franske vandbakkelser med ost
Gougères (udtales gu-sjærr) er usandsynligt lette, delikate vandbakkelser med den lækreste smag af bagt ost. Hvis du holder af ostestænger, ostekiks og ost, der er smeltet ved høj varme, så vil du ELSKE gougères.
Gougères er den ultimative snack eller appetizer til velkomstdrinken og til vinsmagninger. Har du planlagt at servere et glas champagne (eller bobler af enhver art) for dine gæster, så fortjener de også et par lune, friskbagte gougères.
Gougères siges at stamme fra Bourgogne-regionen i Frankrig og er muligvis opfundet i det 19. århundrede. I stedet for at bruge de forfinede vandbakkelser som dessert (mocca eclairs) tilsatte man nu salt ost og spiste de fnuglette kager som snack eller amuse-bouche.
Du kan i øvrigt bruge flere forskellige typer ost i gougères. Gruyère fungerer formidabelt. Det samme gør comté eller emmentaler. Men i en snæver vending kan fx vesterhavsost eller anden tør, salt ost gå an.
Nemmere, end du tror
Hvis du ikke har lavet de lette, hule vandbakkelser før, tror du måske, at det kræver særlige evner i et køkken eller måske en ekstra god ovn. Men nej, vandbakkelser – og dermed både gougères og èclairs – er faktisk lige ud ad landevejen.
Sæt 45 minutter af, så står du pludselig med den første pladefuld lune gougères…
- I en gryde koger du vand, smør og salt sammen
- Heri pisker du mel – lynhurtigt står du med en glat dejbolle
- Nu rører du sammenpiskede æg i dejen – og herefter det meste af osten
- Med to skeer sætter du dejen som valnøddestore kugler på en bageplade med bagepapir
- (Der skal være stort mellemrum, for vandbakkelserne hæver meget!)
- Til sidst pensles med æg blandet med lidt vand og drysses med resten af osten
- Vandbakkelserne bages først 20 minutter ved 200 grader
- Herefter prikkes et lille hul i hver, så dampen slipper ud, og så bages 5 minutter ekstra
- Bemærk, at grundportionen rækker til 2 plader med gougères – nok til 10 personer
- Servér de friskbagte gougères lune, hvis det er muligt
Hvis du holder af bagværk med ost, så bliver gougères højst sandsynligt din nye livret. Bonne chance!