• Forside
  • Dip
  • Opskrift: Autentisk spansk romesco sauce / dip

Opskrift: Autentisk spansk romesco sauce / dip

0 0
Opskrift: Autentisk spansk romesco sauce / dip

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
200 g friske tomater, ikke for store
0.5 rød peberfrugt
1 helt hvidløg
1 skive toastbrød à ca. 25 gram
35 gram mandler, afskallede
35 gram hasselnødder, afskallede
2 spsk. vineddike
0.75 tsk. salt
0.5 tsk cayennepeber
1.5 dl olivenolie
Tilhører:
  • Vegetarretter

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Romesco er navnet på en forrygende lækker sauce eller dip med rødder i Nordspanien. Romesco sauce kan spises til al slags fisk, kød og/eller grillede grøntsager (i stedet for almindelig sauce) – som smørelse på kiks og ristet brød – og som dip til chips og rå grøntsager. Vi viser her, hvordan du tilbereder en autentisk hjemmelavet romesco sauce, som man gør i Catalonien.

Læs mere om romesco sauce efter opskriften.

Ingredienser

Antal personer:
200 g friske tomater, ikke for store
0.5 rød peberfrugt
1 helt hvidløg
1 skive toastbrød à ca. 25 gram
35 gram mandler, afskallede
35 gram hasselnødder, afskallede
2 spsk. vineddike
0.75 tsk. salt
0.5 tsk cayennepeber
1.5 dl olivenolie
4 fra 4 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Skær et kryds i de hele tomater ved blomsten, rens peberfrugten og bred fladt ud med skindsiden opad

2
Færdig

Anbring tomater, peberfrugt og det hele hvidløg på en bagepapirbeklædt bageplade – og bag 50 minutter midt i en 175 grader varm ovn

3
Færdig

Skift pladen med grøntsager ud med en plade med toastbrød, mandler og nødder – og bag 10 minutter midt i den 175 grader varme ovn

4
Færdig

Pil skindet af de bagte tomater og peberfrugt, smut det møre hvidløg ud af skallerne

5
Færdig

Smuldr brødet og dryp eddiken over, så det bliver blødt

6
Færdig

Hæld tomat, peberfrugt og hvidløg i foodprocessoren med salt og cayennepeber

7
Færdig

Mens du blender grøntsagerne, tilsætter du en tynd stråle olivenolie – massen skal emulgere og få en lækker konsistens

8
Færdig

Tilsæt brød med eddike og blend lidt videre

9
Færdig

Tilsæt mandler og nødder og blend et øjeblik, til konsistensen er glat på den grove måde

10
Færdig

Ønsker du konsistensen tyndere, tilsæt mere olie – tykkere, tilsæt mere brød

Mere om den autentiske spanske romesco sauce

Catalonien i Spaniens nordvestlige hjørne er et godt sted at spise friskfanget fisk. I sin tid fandt de lokale fiskere dog ud af, at det hvide fiskekød blev lidt sjovere at guffe med en smagfuld, kold sauce til. Man biksede nogle lokale råvarer sammen, knuste dem i en morter og ¡venga ya! – romesco saucen var født!

Men hvad er en romesco sauce så lavet af, spørger du…

Jo, deroppe (nede) i Catalonien har de masser af tomater, hvidløg, mandler, nødder og olivenolie (op til 1/3 af en god, hjemmelavet romesco sauce bør bestå af olivenolie!).

Derudover har de en særlig grøntsag, som er en blanding mellem peberfrugt og mild, sød chili – ñora-pebere. Desværre tror mange mennesker uden for Spanien, at ñora-pebere og rød peberfrugt er ens – og derfor kaldes romesco sauce ofte en rød peberfrugt-dip eller sauce.

Nej, kære venner: Romesco er en kold tomatsauce eller dip iblandet en smule rød peberfrugt (da vi jo ikke har ñora-pebere i Danmark) og andre gode sager. Næsten alle danske og engelske opskrifter tager fejl på dette punkt – mens spanske opskrifter naturligvis har helt tjek på sagen.

Tro derfor heller ikke på de mange opskrifter, der påstår, at en romesco sauce er hurtig at lave. I disse opskrifter puttes de rå grøntsager, især peberfrugt, i blenderen og køres helt glatte med olie og krydderier.

I virkeligheden skal grøntsagerne (tomater, masser af hvidløg og en smule peberfrugt) bages først. Også brød, nødder og mandler (begge dele afskallede) skal ristes. Denne proces giver romesco saucen sin karakteristiske milde og let røgede smag – og nej, en god, gammeldags SPANSK romesco sauce er hverken særligt stærk eller salt. Bare rund og lækker.

OBS. Skal din hjemmelavede romesco sauce være 100% vegansk, kan du erstatte toastbrød med kogte kikærter.

Hvad spiser man romesco sauce / dip til?

  • Kogt eller stegt fisk
  • Kogt eller stegt kød
  • Grillede grøntsager
  • Kogt pasta
  • Kiks og ristet brød
  • Chips og rå grøntsager

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Sundt fladbrød med kartofler
forrige
Opskrift: Sundt fladbrød med kartofler
Franske vandbakkelser med ost
næste
Opskrift: Franske vandbakkelser med ost – gougères
Sundt fladbrød med kartofler
forrige
Opskrift: Sundt fladbrød med kartofler
Franske vandbakkelser med ost
næste
Opskrift: Franske vandbakkelser med ost – gougères

Tilføj Din Kommentar