Ingredienser
-
Fuldkornspizzadej
-
20 g gær
-
3.5 dl vand
-
250 g ølandshvede
-
250 g emmer
-
2 spsk. olivenolie
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. salt
-
Tomatsovs til pizza
-
1 ds. flået tomat
-
1 peberfrugt
-
1 løg
-
2 spsk. ketchup
-
Lynsyltede majroer
-
4 majroer
-
0.5 dl olie
-
2 spsk. æbleeddike
-
1 tsk. salt
-
Hvidløgsrejer
-
300 g rejer
-
2 fed hvidløg
-
2 spsk. olie
-
0.5 tsk. salt
-
Desuden
-
Tørret oregano
-
Evt. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
Almindelig pizza med hvedemel i dejen og ost ovenpå er vildt usundt (sorry). Fuldkornspizza med 100% fuldkornsmel i dejen og et drys hvidløgsrejer er vildt SUNDT.
For lige at give dig et hurtigt rids af denne pizzas sundhedsværdi:
- Fuldkorn er fyldt med vitaminer og mineraler, fuldkorn stabiliserer blodsukkeret (vigtigt ved diabetes), fuldkorn mindsker risikoen for kræft, og fuldkorn holder gang i maven (kilde).
- Majroer giver dig masser af kostfibre og tæt ved 0 kalorier.
- Rejer indeholder omega 3-fedtsyrer og har mange af de samme sunde egenskaber som fisk.
Et par ord om denne nyudviklede fuldkornspizzadej: Næsten alle opskrifter på fuldkornspizza foreskriver ca. 50% fuldkornsmel og 50% hvedemel (fx durum eller Tipo 00). Men hvedemel er altså ikke spor sundt. Derfor bruger vi 100% fuldkornsmel i dejen (ølandshvede og emmer – men du kan bruge hvad som helst). Når du ælter dejen sammen, er konsistensen først grynet, men under hævningen får den normal konsistens og er nem at arbejde med.
Hvordan smager Danmarks sundeste fuldkornspizza så, spørger du…? Den smager virkelig godt – og slet, slet ikke som almindelig pizza. Bunden smager som knækbrød i kanten og neutralt under fyldet.
Majroer er også ret neutrale i smagen, når de får varme. Derfor er det vigtigt med en god tomatsovs – og et drys hvidløgsrejer, når pizzaen kommer ud af ovnen. Og gerne et drys tørret oregano og måske chiliflager til sidst for lige at give duften af italiensk pizza.
Når du alligevel har gang i majroerne, så køb et par ekstra og servér denne sunde, saftige salat til: Råkost med majroe, æble, ingefær og citron.
Ingredienser
Fuldkornspizzadej |
|
20 g gær | |
3.5 dl vand | |
250 g ølandshvede | |
250 g emmer | |
2 spsk. olivenolie | |
1 tsk. sukker | |
1 tsk. salt | |
Tomatsovs til pizza |
|
1 ds. flået tomat | |
1 peberfrugt | |
1 løg | |
2 spsk. ketchup | |
Lynsyltede majroer |
|
4 majroer | |
0.5 dl olie | |
2 spsk. æbleeddike | |
1 tsk. salt | |
Hvidløgsrejer |
|
300 g rejer | |
2 fed hvidløg | |
2 spsk. olie | |
0.5 tsk. salt | |
Desuden |
|
Tørret oregano | |
Evt. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Du kan lave dejen lang tid i forvejen og opbevare den i køleskabet |
2
Færdig
|
Opløs gæren i vandet og ælt først fuldkornsmel og olie, så salt og sukker i - sæt dejen til hævning 1 time |
3
Færdig
|
Form dejen til 4 store boller, der nu skal hæve 30 minutter |
4
Færdig
|
Rul bollerne ud til tynde pizzabunde på et meldækket bord |
5
Færdig
|
Læg pizzabundene på bagepapir, så er det lettere at få træspartlen ind under og transportere ind og ud ad ovnen |
6
Færdig
|
Blend alle ingredienserne til tomatsovs |
7
Færdig
|
Hæld tomatsovsen i en sigte og lad dryppe af i 20 minutter |
8
Færdig
|
Smør tomatsovs på pizzabundene |
9
Færdig
|
Skræl majroerne, skær dem i tynde skiver og vend med de øvrige ingredienser – fordel skiverne på pizzaerne |
10
Færdig
|
Vend rejerne med hvidløg, olie og salt og steg 1-2 minutter på panden – sæt til side |
11
Færdig
|
Bag hver pizza 12 minutter midt i en 225 grader varm ovn – gerne på en bagesten |
12
Færdig
|
Drys hvidløgsrejer, tørret oregano og evt. chiliflager på de færdigbagte pizzaer |