Ingredienser
-
Nemme sushiris
-
3 dl ris
-
4.5 dl vand
-
0.5 tsk. salt
-
2 spsk. riseddike
-
1 tsk. sukker
-
Toppings
-
8 kæmperejer
-
100 g rå laks
-
100 g rå tun
-
0.5 agurk
-
1 bdt. radiser
-
Desuden
-
Wasabi
-
Soya
Et par ord om vores opskrift
Chirashi sushi eller chirashizushi er en skål med sushiris, hvorpå anbringes tynde skiver rå fisk (sashimi), kogte rejer, lakserogn, æggestand (tamagoyaki), tang, rå grøntsager, syltet ingefær og en smule wasabi.
Ved siden af den store skål med ris og fisk serveres en lille skål med soya, som wasabien opløses i – og så spiser man ellers det hele på nøjagtigt samme måde, som man plejer med sushi.
Chirashi sushi er uden tvivl den letteste vej til hjemmelavet sushi. Du slipper for alt besværet med at forme nigiri og makiruller og serverer i stedet hele herligheden som en art sushi bowl.
Chirashi sushi er en meget udbredt ret ved to japanske højtider og ved alle andre lejligheder, hvor det gerne må være lidt let.
Og apropos let: Vi foreslår en meget, meget nem form for sushiris, hvor du bare koger almindelige ris og overhælder med lidt riseddike, sukker og salt. Det tager godt 20 minutter.
Alternativt kan du lave autentiske japanske sushiris, som er en anelse mere besværligt.
I Japan kan du få serveret chirashi sushi med mange forskellige toppings. Der er ikke én rigtig opskrift. Derfor har vi også valgt en lidt mere dansk tilgang til sushiskålen, bl.a. med radiser i stedet for tang.
De dyre lakserogn, den sødlige æggestand og den syltede ingefær er udeladt i denne version, men du jo sagtens lave din egen version af chirashi sushi, hvor disse toppings indgår.
En piskende kold øl og et glas sake er de perfekte ledsagere til en skål chirashi sushi.
Se også vores opskrift på sushi bowl med teriyaki laks, spinat og avocado
Ingredienser
Nemme sushiris |
|
3 dl ris | |
4.5 dl vand | |
0.5 tsk. salt | |
2 spsk. riseddike | |
1 tsk. sukker | |
Toppings |
|
8 kæmperejer | |
100 g rå laks | |
100 g rå tun | |
0.5 agurk | |
1 bdt. radiser | |
Desuden |
|
Wasabi | |
Soya |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at koge ris i vand og salt - 11 minutters kogning, 11 minutters hvile under låg |
2
Færdig
|
Bland riseddike, sukker og salt sammen og rør ud i de varme ris - afkøl |
3
Færdig
|
Så er det tid til rejerne, der også skal nå at køle af: |
4
Færdig
|
Kog rejerne ca. 1 minut i letsaltet vand, til de skifter farve – skær dem næsten helt igennem, fold ud og anret som sommerfugle (japanere retter rejerne ud og sætter på spid før kogning, så de bliver aflange) |
5
Færdig
|
Skær laks og tun i tynde skiver – det er lettest, hvis fisken er let frosset |
6
Færdig
|
Skær agurk og radiser i tynde skiver |
7
Færdig
|
Lav små ”ærter” af wasabi |
8
Færdig
|
Anret i skåle med ris underst og de øvrige toppings grupperet nydeligt ovenpå |
9
Færdig
|
Giv hver af dine medspisere en lille skål soya, som wasabien skal opløses i, før fisk og grøntsager dyppes heri |