Ingredienser
-
1 stort løg
-
2 hele hvidløg
-
3 spsk. olivenolie
-
7 dl hønsebouillon
-
300 g kartofler, i tern
-
100 g smuttede mandler
-
1 dl piskefløde
-
2 spsk. citronsaft
-
Drys
-
Rosenpeber
-
Timian
Et par ord om vores opskrift
Ajo blanco er en forrygende lækker spansk hvidløgssuppe, der normalt serveres kold med halverede, grønne druer. Ajo blanco er mindst lige så vanedannende som den kolde spanske tomatsuppe, gazpacho.
Men nu bor vi jo i Danmark, hvor det er vinter trefjerdedel af året. Her nyder vi hellere vores supper varme. Danskernes varme yndlingssupper er ofte milde og cremede, som jordskokkesuppe med bacon, (vegansk) kartoffelsuppe og fennikelsuppe.
Varm, mild og cremet er også denne let modificerede spanske hvidløgssuppe, der smager som en raffineret udgave af vores elskede kartoffelsuppe. Selv om der er masser af hvidløg i, er smagen forbløffende blød.
Den vegetariske ildsjæl og kogebogsforfatter Kirsten Skaarup har lavet en afsindigt lækker vegansk spansk hvidløgssuppe, som kan serveres både varm og kold. Det er dén, vi har ladet os inspirere temmelig kraftigt af. Muchas gracias, Kirsten!
I Spicy Twists udgave af Kirstens spanske hvidløgssuppe indgår hønsebouillon, piskefløde og hele, blendede mandler – i stedet for grøntsagsbouillon, sojafløde og mandelmel. Desuden vil vi hellere drysse med friske timianblade end bredbladet persille. Men det er et spørgsmål om smagsnuancer (og holdninger).
Spansk hvidløgssuppe er en forret, du vil være stolt af at byde selv gæster, der er godt vant – især, hvis du og gæsterne ikke skal på arbejde med megen nærkontakt næste dag. Servér gerne en pladefuld hjemmebagte kuvertbrød og et glas sherry til.
Ingredienser
1 stort løg | |
2 hele hvidløg | |
3 spsk. olivenolie | |
7 dl hønsebouillon | |
300 g kartofler, i tern | |
100 g smuttede mandler | |
1 dl piskefløde | |
2 spsk. citronsaft | |
Drys |
|
Rosenpeber | |
Timian |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hak de pillede løg og hvidløg groft og steg ved lav varme i olien, til løgene bliver blanke - ca. 10 minutter |
2
Færdig
|
Tilsæt bouillon og kartoffeltern og småkog 10 minutter under låg |
3
Færdig
|
Kør de smuttede mandler til groft mel i foodprocessoren |
4
Færdig
|
Tilføj mandler, fløde og citron til suppen og kog yderligere 5 minutter |
5
Færdig
|
Stik en stavblender i suppen og blend den jævn |
6
Færdig
|
Smag til med salt og peber |
7
Færdig
|
Servér med knust rosenpeber og friske timianblade |