Ingredienser
-
300 g jordskokker
-
20 g gær
-
1 dl vand
-
4 dl yoghurt
-
6 dl hvedemel
-
1 tsk sukker
-
1 tsk salt
Et par ord om vores opskrift
Jim Laheys berømte grydebrød er kendt som ‘verdens bedste brød’. Det er knasende sprødt, saftigt og har en luftig krumme som i de brød, du ellers kun kan købe hos gode bagere.
Hemmeligheden er, at den meget fugtige dej bages i en lukket gryde i en meget varm ovn. Dejen afgiver masser af damp inden i gryden, hvilket er med til at gøre brødkrummen så luftig.
Herefter tages låget af gryden, så brødet får direkte varme og bliver perfekt sprødt. Det er genialt tænkt.
I den oprindelige opskrift benyttes kun 8 gram gær. Dejen kræver derfor 18 timers hævning, så den udvikler en surdejslignende konsistens. Herefter 2 timers efterhævning.
I denne version af grydebrødet giver vi dejen 20 gram gær. Nu kan vi pludselig nøjes med 1 times hævning og 1/2 times efterhævning – og stadig opnå et dejligt saftigt og rimelig sprødt brød. Krummen er næsten lige så luftig som originalen.
Oven i købet er denne version af grydebrødet en del sundere. For hvor Jim Lahey bruger 100% hvedemel, indeholder denne dej 1/3 sunde jordskokker, som giver brødet en mild, nøddeagtig smag.
I den kommende tid har vi tænkt os at eksperimentere med kartofler og gulerødder som alternativ til jordskokkerne. Pastinakker og persillerødder kan nok også bruges.
Men uanset typen af grøntsager har du nu fået en hurtigere og sundere version af ‘verdens bedste brød’. Værsgo at knase!
Dette grydebrød med jordskokker egner sig naturligvis godt til morgenmad og brunch, men også som tilbehør til aftensmaden – ikke mindst når du serverer jordskokkesuppe, tomatsuppe, svampesuppe eller fennikelsuppe.
Ingredienser
300 g jordskokker | |
20 g gær | |
1 dl vand | |
4 dl yoghurt | |
6 dl hvedemel | |
1 tsk sukker | |
1 tsk salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rens jordskokker, skær i skiver og kog 5 minutter i vand, der næsten dækker |
2
Færdig
|
Mos jordskokkerne og køl mosen af, til den er lunken |
3
Færdig
|
Opløs gæren i vandet og rør de øvrige ingredienser i |
4
Færdig
|
Rør jordskokmosen i dejen |
5
Færdig
|
Lad dejen hæve lunt og tildækket 1 time |
6
Færdig
|
Hæld den slaskede dej ud på et meldækket bord og fold den et par gange med hænderne |
7
Færdig
|
Læg dejen i et meldækket viskestykke og lad efterhæve i 30 minutter – der skal rigeligt mel til her, ellers hænger dejen fast i klædet |
8
Færdig
|
Opvarm en støbejernsgryde mindst 30 minutter i ovnen ved 235 grader |
9
Færdig
|
Hæld dejen ned i gryden, læg låget på og bag i 30 minutter |
10
Færdig
|
Tag låget af og bag yderligere 15 minutter |
11
Færdig
|