Ingredienser
-
100 g bacon
-
3 spsk. rapsolie
-
1 løg
-
1 fed hvidløg
-
500 g jordskokker
-
200 g kartofler
-
6 dl grøntsagsbouillon
-
1 dl piskefløde
-
1 spsk. æbleeddike
-
1 tsk. salt, peber
-
Purløgsolie
-
1 bdt. purløg
-
0.5 dl rapsolie
Et par ord om vores opskrift
Jordskokker er i sæson fra september til april, altså stort set lige som vores andre gode rodfrugter, som gør det isnende, nordiske vinterhalvår lidt lettere at komme igennem.
Den nøddeagtige, let røgede smag i jordskokker gør, at mange opfatter den knoldede grøntsag som en delikatesse på linje med artiskokker. På engelsk hedder jordskokker pudsigt nok også Jerusalem artichokes.
Jordskokker er fyldt med C-vitaminer og virker samtidig både antiinflammatorisk og er godt for fordøjelsen. Det er en ideel grøntsag for mennesker med diabetes, da den ikke påvirker blodsukkeret. Til gengæld oplever nogle oppustethed som følge af jordskokkens høje indhold af inulin (kilde).
Til salater og i gryderetter skal jordskokker blot skrubbes grundigt og kan spises med skræl på. Men i en suppe er det både pænest og lækrest at skrælle jordskokkerne. Pas på med at lade de skrællede knolde ligge for længe udsat for luftens ilt – de bliver hurtigt misfarvede; dryp med citronsaft, hvis du ikke straks koger jordskokkerne.
En mild, cremet jordskokkesuppe med bacon og purløgsolie er den type forret (eller hovedret?), alle kan lide, også børn og kræsne voksne. Suppen er oven i købet både billig og fyldig, så der skal kun en lille portion til pr. person.
Skal suppen være tyk eller tyndtflydende? Vi foretrækker en tyk og cremet jordskokkesuppe, men du kan sagtens fortynde suppen med en 1-2 dl vand. Husk at smage til med salt og peber.
Et lille drys sprødstegt bacon står fantastisk til jordskokkens egen let røgede smag. Og her vil vi gerne slå et slag for Hanegal, hvis økologiske, bøgerøgede bacon smager eminent godt. Det er gammeldags modnet kvalitetsbacon, der ikke sprutter og afgiver hvidt skum på panden. Hanegal er en økologisk og bæredygtig virksomhed, som går op i dyrevelfærd – den slags vil vi gerne støtte, ikke sandt?
Vi blender også en hurtig, smukt grønt purløgsolie til at dryppe på suppen. Hvis det skal gå endnu hurtigere, kan du bare nøjes med at klippe purløg over suppen ved servering.
Vil du forkæle dine gæster ud over alle grænser, så bager du selv en kurvfuld kuvertflutes og serverer til. Måske flotter du dig også og hiver proppen af en flaske Chardonnay med lidt fad i smagen?
Ingredienser
100 g bacon | |
3 spsk. rapsolie | |
1 løg | |
1 fed hvidløg | |
500 g jordskokker | |
200 g kartofler | |
6 dl grøntsagsbouillon | |
1 dl piskefløde | |
1 spsk. æbleeddike | |
1 tsk. salt, peber | |
Purløgsolie |
|
1 bdt. purløg | |
0.5 dl rapsolie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær bacon i fine strimler og steg sprødt og knasende i olien – læg bacon på fedtdryppende papir |
2
Færdig
|
Gem 3 spsk. af baconolien til at stege grøntsagerne i |
3
Færdig
|
Hak løg og hvidløg groft og steg blanke i baconolien ved lav varme i en gryde |
4
Færdig
|
Skræl jordskokker og kartofler, skær i mindre stykker og steg et par minutter sammen med løgene – det må ikke blive brunt |
5
Færdig
|
Tilsæt bouillon, fløde og æbleeddike og kog ved lav varme under låg i 20 minutter |
6
Færdig
|
Smag suppen til med salt og peber og blend den nu, til konsistensen er cremet |
7
Færdig
|
Snit purløg fint og blend sammen med olien |
8
Færdig
|
Servér jordskokkesuppen rygende varm med et lille drys bacon og nogle dryp purløgsolie |