Ingredienser
-
Sovs
-
4 løg
-
4 spsk. olie
-
1 spsk. revet ingefær
-
1 spsk. revet hvidløg
-
1 spsk. spidskommen
-
1 spsk. korianderfrø
-
1 spsk. bukkehornsfrø (eller alm. karry)
-
1 tsk. kardemomme
-
1 tsk. kanel
-
1 tsk. gurkemeje
-
1 dl vand
-
1 ds. flået tomat
-
Kød
-
3 spsk. olie
-
500 g lammekød i tern
-
Bladgrønt
-
500 g frossen spinat, let optøet
-
1 bdt. koriander
-
1 chili
-
0.5 dl vand
-
Desuden
-
2 tsk. salt
-
2 spsk. græsk yoghurt
Et par ord om vores opskrift
På hindi betyder saag en form for bladgrønt, og gosht betyder mørt kød.
En af de mest populære varianter af saag gosht er lam med spinat og hjemmelavet karry. Du kan næsten ikke finde en indisk restaurant noget sted på kloden, der ikke har denne klassiker på kortet. For hooold nu op, hvor smager det godt!
Se også vores opskrift på indisk chicken saag og indisk butter chicken.
Som med megen indisk mad tager det lidt tid at tilberede en ordentlig grydefuld lam saag gosht. Så vælg en dag, hvor du synes, det er hyggeligt at bruge halvanden time i køkkenet (noget af tiden er dog kogetid for lammekødet, hvor du kan dække et fint bord eller kigge ud af vinduet).
Først skal 4-5 løg steges godt og grundigt, så de bliver meget møre og let lysebrune. Det tager mindst 10 minutter. Herefter tilsættes først revet hvidløg og ingefær og så en pæn håndfuld krydderier, der lige skal stege med et øjeblik.
Den kraftfulde blanding af løg og krydderier blendes med flåede tomater og udgør nu den (tykke, røde) sovs, kødet skal koges i.
Kødet brunes nu af, inden det overhældes med sovsen og koges i mindst 40 minutter. Kogetiden afhænger af, hvor store og møre kødstykkerne er. Noget lammekød skal have lidt længere tid.
Imens blender du spinat, frisk koriander og chili. Spinaten kan være friske blade eller hel, frosset spinat, som skal været let optøet for at kunne blendes.
Når kødet er mørt, rører du spinatblandingen sammen med kød og sovs, varmer lynhurtigt op og tilsætter salt og 2 spsk. græsk yoghurt. Og så er der serveret.
Saag gosht med lam, spinat og karry smager godt med en kurvfuld roti/chapati eller nemme naan-brød samt masser af perfekt kogte ris.
Ingredienser
Sovs |
|
4 løg | |
4 spsk. olie | |
1 spsk. revet ingefær | |
1 spsk. revet hvidløg | |
1 spsk. spidskommen | |
1 spsk. korianderfrø | |
1 spsk. bukkehornsfrø (eller alm. karry) | |
1 tsk. kardemomme | |
1 tsk. kanel | |
1 tsk. gurkemeje | |
1 dl vand | |
1 ds. flået tomat | |
Kød |
|
3 spsk. olie | |
500 g lammekød i tern | |
Bladgrønt |
|
500 g frossen spinat, let optøet | |
1 bdt. koriander | |
1 chili | |
0.5 dl vand | |
Desuden |
|
2 tsk. salt | |
2 spsk. græsk yoghurt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær løgene i halve og derefter i tynde skiver - og steg 10-15 minutter i olien ved middelvarme - løgene skal blive gennemsigtige og begynde at hænge fast i gryden |
2
Færdig
|
Tilsæt revet ingefær og hvidløg og steg med 30 sekunder |
3
Færdig
|
Tilsæt de knuste krydderier og steg med yderligere 30 sekunder |
4
Færdig
|
Hæld vand ved og skrab bunden af gryden ren |
5
Færdig
|
Hæld indholdet af gryden sammen med de flåede tomater og blend/stavblend til en tyk, rød sovs |
6
Færdig
|
Varm olie op i gryden ved middelhøj varme og rist kødet grundigt, så det bliver lækkert brunt på alle sider |
7
Færdig
|
Hæld sovsen over kødet og lad simre ved lav varme under låg i mindst 40 minutter, eller til kødet er mørt |
8
Færdig
|
Imens blender du spinat, koriander, chili og vand til en ensartet masse – måske må du tilsætte lidt mere vand |
9
Færdig
|
Rør spinatblandingen ned i sovsen med det møre kød, varm hurtigt igennem og tilsæt salt og yoghurt |
10
Færdig
|
Servér rygende varmt med ris og indisk brød |