Ingredienser
-
10 g gær
-
2 dl vand
-
2 spsk. olie
-
2 spsk. sesamfrø
-
2 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. kardemomme, stødt
-
1 tsk. salt
-
275 g hvedemel
-
Desuden
-
0.5 dl olie til stegning
Et par ord om vores opskrift
Hver gang nogen taler om Iran – eller Persien, som det hed i gamle dage – får vi næsten tårer i øjnene her på Spicy Twists Mellemøstenredaktion.
Aldrig har vi mødt et venligere folk, uhyre sjældent har vi været i et mere spændende og åndeligt inspirerende land, sjældent har vi fået mad, der var mere raffineret krydret (bortset fra Indien, måske).
Netop den raffinerede krydring går igen i disse persiske fladbrød. Spidskommen og kardemomme giver brødene en lækkerhed, så man næsten får lyst til bare at spise dem som slik eller kage.
Men fladbrød er jo dybest set ment som noget, man spiser som tilbehør i stedet for fx ris eller kartofler. At skovle en god gryderet op med fladbrød er den rene fest, hvilket man i øvrigt ofte praktiserer i Iran.
Opskriften er kraftigt inspireret af den vegetariske ildsjæl og kogebogsforfatter Kirsten Skaarup, der har denne opskrift på sin side. I forhold til Kirstens opskrift har vi ændret, forenklet og præciseret en smule, men grundtanken er den samme.
Samme Kirsten Skaarup har også leveret inspiration til Spicy Twists spanske hvidløgssuppe, som varmt kan anbefales. Eventuelt med persiske fladbrød til.
Dejen til de persiske fladbrød tager 5 minutter at ælte sammen, og så skal den hæve lunt i 1 time. Herefter rulles dejen ud til 10 små, tynde pandekager (16-18 cm i diameter), som nu skal steges i en smule olie på panden. 2-3 minutter på hver side. Det er der ingen hokuspokus i.
Brødene smager allerbedst lune direkte fra panden. Hvis du laver dem god tid i forvejen, så stænk med lidt vand og genopvarm dem i ovnen lige før servering.
Se også vores opskrifter på tyrkiske fladbrød (lavas ekmegi) og libanesiske fladbrød.
Ingredienser
10 g gær | |
2 dl vand | |
2 spsk. olie | |
2 spsk. sesamfrø | |
2 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. kardemomme, stødt | |
1 tsk. salt | |
275 g hvedemel | |
Desuden | |
0.5 dl olie til stegning |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opløs gæren i vandet |
2
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt godt igennem |
3
Færdig
|
Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time |
4
Færdig
|
Del dejen i 10 kugler, som rulles ud så tyndt som muligt (16-18 cm i diameter) |
5
Færdig
|
Varm en pande godt op ved høj varme, hæld en anelse olie på og steg hvert fladbrød 2-3 minutter på hver side, indtil der dannes mørkebrune eller sorte pletter |
6
Færdig
|
Stænk lidt vand på brødene og pak dem ind i et klæde, efterhånden som de bliver færdige for at holde dem lune og bløde |
7
Færdig
|
Ved genopvarmning, stænk igen vand på og lun brødene 5 minutter i ovnen ved 225 grader |