Ingredienser
-
Indisk vegetar gryderet
-
3 spsk. olie
-
2 løg, hakket
-
2 fed hvidløg, finthakket
-
2 spsk. karry
-
20 kardemommekapsler, knust
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. korianderfrø, knust
-
1 tsk. gurkemeje
-
1 kg kartofler, i mundrette stykker
-
7 dl grøntsagsbouillon (eller kogevand)
-
3 spsk. olie
-
4 spsk. mel
-
500 g kogte kikærter
-
1 bdt. forårsløg, snittet
-
250 g cherrytomater, halveret
-
Bagt hokkaido græskar
-
1 hokkaido græskar
-
2 spsk. citronsaft
-
3 spsk. olie
-
1 stjerneanis, knust
-
1 tsk. fennikelfrø, knust
-
1.5 tsk. salt
-
0.5 tsk. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
En ægte indisk curry består ofte af flere småretter samt en hovedret med en sovs, hvori indgår mange af de krydderier, vi forbinder med karry: Gurkemeje, spidskommen, korianderfrø, chili…
Blandingskrydderiet karry er virkeligheden en britisk opfindelse og bruges ikke i Indien. Inderne laver deres egne krydderisammensætninger, fx garam masala.
Som i mange andre asiatiske lande spises der meget lidt kød i Indien. Det har både økonomiske og religiøse årsager, men hovedsagen er, at kombinationen af mange grøntsager og mange krydderier faktisk er utroligt sundt. Sådan burde alle mennesker spise, og heldigvis er det en trend, der lige nu skyller ind over Vesten.
Vi har lavet en indisk curry med en vegetar gryderet og bagt hokkaido græskar som tilbehør. Intet kød, intet smør, ingen yoghurt, men masser af sund, grøn velsmag i stedet. Hvis du er frisk på en 100% vegetarisk dag, kan vi anbefale at supplere med en myntekrydret raita og et fad friskbagte naanbrød, i begge dele indgår yoghurt.
Her på Spicy Twist koger vi selv vores kikærter, da det er både billigt og bæredygtigt. Og så kan du desuden bruge kogevandet i retten, især hvis du på forhånd har krydret vandet med lidt salt og laurbærblade eller løvstikke. Ellers brug et par dåser færdigkogte kikærter, hvor den drænede vægt er ca. 250 g kikærter pr dåse.
Sådan koger du sine egne kikærter: Dæk de tørre kikærter med dobbelt så meget vand og udblød i mindst 8 timer, fx natten over. Kassér vandet! Hæld frisk vand over og kog kikærterne 40-45 minutter med 1 spsk. salt og 4-5 laurbærblade, sværere er det ikke.
Ingredienser
Indisk vegetar gryderet |
|
3 spsk. olie | |
2 løg, hakket | |
2 fed hvidløg, finthakket | |
2 spsk. karry | |
20 kardemommekapsler, knust | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. korianderfrø, knust | |
1 tsk. gurkemeje | |
1 kg kartofler, i mundrette stykker | |
7 dl grøntsagsbouillon (eller kogevand) | |
3 spsk. olie | |
4 spsk. mel | |
500 g kogte kikærter | |
1 bdt. forårsløg, snittet | |
250 g cherrytomater, halveret | |
Bagt hokkaido græskar |
|
1 hokkaido græskar | |
2 spsk. citronsaft | |
3 spsk. olie | |
1 stjerneanis, knust | |
1 tsk. fennikelfrø, knust | |
1.5 tsk. salt | |
0.5 tsk. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Indisk vegetar gryderetVarm olien op i en gryde og steg langsomt løg og hvidløg blanke - mindst 10 minutter |
2
Færdig
|
Tilsæt krydderier og steg med 2-3 minutter - det skal dufte kraftigt |
3
Færdig
|
Tilsæt kartoffelstykker og vend godt rundt i blandingen |
4
Færdig
|
Hæld bouillon over og småkog 15 minutter under låg |
5
Færdig
|
Ælt olie og mel sammen til en vegansk “smørbolle” og rør ud i retten |
6
Færdig
|
Tilsæt de kogte kikærter og småkog 5 minutter |
7
Færdig
|
Tilsæt forårsløg og tomater og kog med 2 minutter |
8
Færdig
|
Bagt hokkaido græskarSkræl græskarret, flæk det og skrab kerner og snask ud |
9
Færdig
|
Skær græskarret ud i grove stykker og vend med citron, olie og krydderier |
10
Færdig
|
Bag græskarstykkerne 20 minutter på et stykke bagepapir midt i en 200 g varm ovn |
11
Færdig
|
Servér det bagte græskar som tilbehør til vegetar gryderetten |