Ingredienser
-
4 cl whiskey (fx Tullamore Dew)
-
1.5 spsk. brun farin
-
1.5 dl stærk varm kaffe
-
3 spsk. flødeskum
-
Muskatnød, revet
Et par ord om vores opskrift
Siden midten af 1800-tallet har man i de berømte kaffehuse i Wien kunne få serveret en kop varm kaffe med spiritus og fløde. Denne gode idé var vi danskere blandt de første til at tage til os.
Muligvis blev Irish Coffee opfundet så sent som i 1950, og muligvis på en irsk flybase. Det vides ikke helt præcist. Og pyt, det er heller ikke så vigtigt.
For de gode irere er det derimod vigtigt, at man bruger en irsk whiskey (ja, sådan staves det) i kaffen. Det kan for eksempel være en Tullamore Dew, som er en rar, rund og ikke så sprittet whiskytype.
I Irland behøver kaffen ikke at være stærk – og fløden behøver ikke at være pisket – i en Irish Coffee. I Danmark er vi mange, der foretrækker en ganske stærk kaffe og let pisket flødeskum i vores Irish Coffee. Men smag og behag er som bekendt forskellig.
Under alle omstændigheder starter du med at røre sukker (gerne brun farin) og whisky sammen i et glas. Herover hælder du den skoldhede kaffe, rører endnu engang, og slutter af med et lag flødeskum. Undlad herefter at røre rundt – Irish Coffee skal drikkes gennem flødeskummet!
Som et lille raffinement tilføjer dygtige bartendere ofte et drys revet muskatnød på toppen af flødeskummet. Det smager virkelig godt, så prøv det endelig.
Har du bemærket, at det ofte snurrer lidt i tæerne, efter at du har drukket en Irish Coffee? Ikke så sært, for alkoholstyrken er præcis den samme som i en velvoksen cocktail, og varmen får spritten til at gå hurtigere i blodet.
Så tror da pokker, vi synes, det er så hyggeligt med en varm Irish Coffee på en kold dag. Schkåll!
Ingredienser
4 cl whiskey (fx Tullamore Dew) | |
1.5 spsk. brun farin | |
1.5 dl stærk varm kaffe | |
3 spsk. flødeskum | |
Muskatnød, revet |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør whiskey og sukker sammen i et passende glas, til sukkeret er opløst |
2
Færdig
|
Hæld skoldhed kaffe over og rør rundt endnu engang |
3
Færdig
|
Dæk den varme kaffe med let pisket flødeskum |
4
Færdig
|
Riv en smule muskatnød over |
5
Færdig
|
Drik kaffen gennem flødeskummet uden at røre rundt |