Ingredienser
-
1 skive friskbagt rugbrød
-
1 skive blå ost
-
1 æggeblomme
-
1 tsk. finthakket rødløg
Et par ord om vores opskrift
En del voksne mennesker foretrækker ost som dessert frem for kager og søde sager. Den klassiske ostemad ‘bagefter’ er gammelost med fedt & sky og et skvæt rom over. Men her er et lækkert alternativ – blå ost med en æggeblomme og et drys rødløg; en dessert for sande osteelskere.
Se forslag til gode blåskimmeloste med tilhørende drikkevarer efter opskriften.
Ingredienser
1 skive friskbagt rugbrød | |
1 skive blå ost | |
1 æggeblomme | |
1 tsk. finthakket rødløg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær en tynd skive rugbrød |
2
Færdig
|
Skær en ikke alt for tyk skive blå ost og læg på brødet |
3
Færdig
|
Lav en lille fordybning i osten og placér en æggeblomme dér |
4
Færdig
|
Drys med lidt finthakket rødløg |
5
Færdig
|
Servér evt. et glas halvtør riesling til |
Mere om blåskimmeloste
Her på Spicy Twists evigt debatterende dessertredaktion er meningerne delte: Nogle vil (næsten) gå i døden for at få lov til at spise en god kage, en portion gelato eller en trifli med masser af flødeskum til dessert. Andre vil til hver en tid foretrække en gnalling god ost eller tre.
På de rigtigt fornemme restauranter får du lov at vælge dine oste fra en ostevogn, der bliver rullet ind ved bordet. Det er en fest! På mere jævne restauranter kan du med lidt held få serveret en gammelost med fedt & sky og et generøst stænk rom over. Det er nu heller ikke så ringe endda.
Et lækkert alternativ til den klassiske mad med gul skæreost er en knasende frisk rugbrødsmad med en skive blå ost, en æggeblomme og et drys finthakket rødløg. Dét er mad for Mons!
Den lidt skarpe blåskimmelost bliver ganske cremet i munden sammen med æggeblommen, og løget (og et squeeze sort peber, måske?) giver alt det mumsede et frisk modspil.
Vi har med stor succes serveret denne nyklassiske ostemad til både søndagsfrokoster, påskefrokoster og julefrokoster som alternativ til skålen med chokolader og risalamande.
Hvilken blå ost skal jeg vælge? Og hvad drikker man til?
Vores yndlingsblåskimmelost er Saint Agur. Punktum. Ingen over, ingen ved siden af. Det er en forholdsvis mild og cremet blå ost med en flot, rund smag. Ikke så rund og fed som Gorgonzola, ikke så skarp som Stilton og Roquefort.
Gastronomisk leksikon har lidt mere at sige om
”blåskimmeloste – oste, som i forbindelse med modningen podes med kulturer af blåskimmelarter. De fleste er opfiskede, bløde oste fra mange lande og distrikter, såsom gorgonzola, roquefort, bleu d’Auvergne, fourme d’Ambert, saint Agur, bleu de Bresse, skt. Clemens bleu, danablu og mycella. En enkelt er opstukket, halvfast, nemlig den britiske stilton.”
Og hvad drikker man så til sådan en luksusostemad med blåskimmelkultur og rå løg…? I forbindelse med en frokost er et duggende glas snaps selvfølgelig altid en mulighed. Nogle vil nok også pege på portvin, sherry eller en sød dessertvin som Sauternes. Men hvis der er frit valg på alle hylder, vil vi nok foretrække en halvtør riesling.
Hvad synes du?
2 Comments Skjul kommentarer
God opskrift til den lette frokost eller mellemmåltid. Dejlig nem opskrift som jeg bruger efter en god omgang træning. Æggeblommen på toppen giver en god smag sammen med osten. Jeg vil prøve med lidt persille og tomat på toppen næste gang.
Kære Epcur
Tak for rosen. Når du bruger ostemaden som et fuldgyldigt måltid, lyder supplerende tomat og persille som en god idé.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist