Ingredienser
-
4 store artiskokker
-
0.5 citron, skiver
-
1 spsk. salt
-
Purløgsolie
-
1 dl olivenolie
-
1 bdt. purløg
-
1 fed hvidløg
-
0.5 citron, skallen
-
1 spsk. citronsaft
-
1 tsk. salt
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Drabelig ser den ud, når den ligger dér blandt de andre grøntsager. En artiskok stritter som en lille drage og ligner ærlig talt noget, man kunne komme op at slås med.
Men tag ikke fejl. Få grøntsager har en blidere smag, og få grøntsager er nemmere at have med at gøre end artiskokker. Fjern top og bund, kog i en halv times tid i letsaltet vand, og så har du en forret i verdensklasse. Et friskkogt artiskokhjerte er lige så delikat og forfinet i smagen som en friskkogt hummer, bare langt billigere.
Du ved det sikkert allerede. Men bladene på artiskokken spiser du ved med tænderne at ‘hive’ den lille smule fint kød af, som sidder på de tykke, grønne blade længst inde mod midten af artiskokken. Resten af bladet smider du ud.
Når du når ind til de tynde, hvide og lilla blade, er der ikke meget at gnave af længere. Kassér de sidste blade, og skrab med en ske eller fjern med fingrene de fine hårtråde, ‘skægget’, som sidder oven på artiskokhjertet. Nu ligger hjertet blotlagt. God fest!
Du kan spise artiskokhjertet og bladene med smør og salt, med olie og salt, med smør-citron-og-salt – og det smager alt sammen skønt. Men du kan også vælge at servere vores lille frækkert af en purløgsolie: Den grønne, cremede olie er et guddommeligt match til den grønne, cremede smag af artiskok.
Hvis du har purløgsolie til overs bagefter, så er den genial at dyppe brød i eller som sovs til nye kartofler.
Ingredienser
4 store artiskokker | |
0.5 citron, skiver | |
1 spsk. salt | |
Purløgsolie |
|
1 dl olivenolie | |
1 bdt. purløg | |
1 fed hvidløg | |
0.5 citron, skallen | |
1 spsk. citronsaft | |
1 tsk. salt | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
TilberedningVrid forsigtigt stilken af artiskokkerne, så du får flest muligt af de trevlede tråde med – og skær de øverste 3-4 cm af toppen |
2
Færdig
|
KogetidKog artiskokkerne 25-30 minutter i rigeligt vand, salt og citronskiver - de er møre, når bladene let løsner sig |
3
Færdig
|
TilbehørBlend ingredienserne til purløgsolien og brug den til at dyppe bladene i samt smøre på artiskokhjertet |