Ingredienser
-
Kransekagemasse
-
100 g mandler
-
200 g sukker
-
3 æggehvider
-
500 g marcipan
-
2 økologiske appelsiner, den revne skal
-
Glasur til kransekage
-
1 æggehvide
-
140 g flormelis
Et par ord om vores opskrift
Da opskriften i sin tid blev bragt i dagbladet BT, kaldte man den verdens bedste kransekage. Og det er det måske også. Vi vil gå så vidt som at kalde det Danmarks bedste kransekageopskrift; så har vi ikke sagt for meget.
Manden bag opskriften hedder Jørgen Søgaard. Og Jørgen Søgaard var i sin tid indehaver af Kransekagehuset, et fornemt konditori, der leverede til såvel kongehuset som Københavns bedre borgerskab.
Hvis du ikke har hørt om Jørgen Søgaard, så har du nok hørt om et par af hans elever. Mette Blomsterberg, Danmarks ukronede kagedronning, hvis egen opskrift på kransekage også er enormt populær. Og konditor Katrine Foged Thomsen, dommer i Den Store Bagedyst.
Uha, tænker du måske, det er jo frygteligt dygtige mennesker – jeg kan slet ikke være med på det niveau. Men det sjove er, at opskriften er så nem at gå til, at selv fummelfingrede mænd og ukoncentrerede børn kan være med her. Det er så let, at det næsten er synd at købe årets kransekage, når du nu selv kan servere de mest perfekte stykker kransekage til nytårsaften.
For at variere den kendte smag af mandler og sukker foreslår vi at ælte lidt fint revet økologisk appelsinskal ind i kransekagemassen. Det giver en friskhed, som klæder kransekagen umådeligt godt.
Den delikate appelsinsmag fornemmes meget tydeligt, lige når du har taget en bid af kransekagen. Sekunder senere, når du har tygget færdig, er der næsten udelukkende den velkendte, skønne smag af kransekage tilbage. Prøv det!
Vi supplerer Jørgen Søgaards fantastiske kransekagemasse med opskriften på den hvide glasur, der bruges til pynt. Og her bliver det lidt sværere: Rør glasuren sammen og fyld i et kræmmerhus lavet af bagepapir (en cornet). Klip et lille hul i spidsen og pres nu nogle flotte, hvide guirlander ud over de nybagte kransekagestykker. Det er ikke raketvidenskab, det er ret sjovt, men det kræver lige lidt øvelse.
Har du tænkt dig at servere kransekagen til nytår, så undlad venligst at drikke en knastør champagne til. Det meget søde og det meget syrlige er en uheldig kombination. Skænk hellere et glas halvtørre bobler som Moscato eller Asti Spumante. Eller hvad med en fræk champagnecocktail som Mimosa eller Airmail…?
Denne portion giver 20 pæne stykker kransekage.
Ingredienser
Kransekagemasse |
|
100 g mandler | |
200 g sukker | |
3 æggehvider | |
500 g marcipan | |
2 økologiske appelsiner, den revne skal | |
Glasur til kransekage |
|
1 æggehvide | |
140 g flormelis |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kør mandler og sukker til mel i foodprocessoren |
2
Færdig
|
Pisk mandelmel og æggehvider sammen nogle minutter, til sukkeret er opløst |
3
Færdig
|
Ælt marcipanen sammen med den grødagtige masse af mandelmel og æggehvider samt den fint revne appelsinskal |
4
Færdig
|
Stil kransekagemassen køligt i mindst 1 time, gerne meget længere |
5
Færdig
|
Fugt fingrene med vand og form nogle flotte, jævne stykker kransekage af dejen - sæt direkte på en bageplade med bagepapir |
6
Færdig
|
Bag 12-15 minutter midt i en 210 grader varm ovn, til kransekagen er let lysebrun |
7
Færdig
|
Lad kransekagestykkerne køle af på bagepladen, før du pynter med glasur |
8
Færdig
|
Pisk flormelis og æggehvide tykt med en elpisker |
9
Færdig
|
Lav et kræmmerhus af bagepapir og hæld glasuren i |
10
Færdig
|
Klip et lille hul i spidsen af kræmmerhuset og lav nogle flotte guirlander på kransekagen |