Ingredienser
-
200 g risnudler
-
16 kæmperejer
-
4 æg
-
1 bdt. forårsløg
-
1 bdt. koriander
-
1 lime skåret i både
-
Suppe og fyld
-
1 squash
-
1 løg
-
6 dl hønsebouillon
-
1 ds. kokosmælk (ikke light)
-
Fiskesovs
-
Limesaft
-
Sukker
-
Laksa-pasta
-
5 ansjoser
-
50 g pinjekerner
-
20 g frisk ingefær
-
2 fed hvidløg
-
1 spsk. tamarind-pasta (eller limeskal)
-
2 tsk. sorte peberkorn
-
2 tsk. spidskommen
-
2 tsk. korianderfrø
-
2 tsk. gurkemeje
-
2 tsk. brunt sukker
-
3 spsk. olie
Et par ord om vores opskrift
Laksa er en krydret suppe (eller sovs) med nudler og andre gode sager. I Malaysia, Indonesien og Singapore rangerer laksa som en af de mest elskede retter blandt både de lokale sydøstasiater og de mange turister i området.
Måske stammer laksa helt tilbage fra 1300-tallet. Dengang som nu kom kinesiske handelsmænd vidt omkring i landene syd for Riget i Midten og blandede sig med den lokale befolkning, hvorefter nye spændende madretter opstod. Ordet laksa menes dog at stamme fra persisk med betydningen ’nudler’.
En laksa kan bestå af mange ting, men altid nudler og suppe eller sovs. Når suppen er kogt med kokos, som her, kaldes retten laksa lemak.
Fyldet i en laksa vil typisk bestå af en proteinholdig råvare som fisk, skaldyr, kylling eller tofu. Hertil kommer et antal grøntsager og krydderurter, der afhænger af udvalget og årstiden i lokalområdet.
Hjemmelavet laksa-pasta
I velassorterede asiatiske supermarkeder kan man købe industrifremstillet laksa-pasta, og det smager sikkert fortrinligt. Men her og nu skal vi naturligvis fremstille vores egen pasta – og det er faktisk ganske nemt, selv om listen over ingredienser er alenlang.
Laksa-pastaen er rettens omdrejningspunkt. Det er den, der giver smagen til suppen og dens ofte lidt grynede konsistens.
Som du næsten kan gætte dig til, findes der hundredvis, hvis ikke tusindvis af opskrifter på laksa-pasta. I nogle områder ønsker man at give sin laksa et udpræget syrligt twist, i andre går man mere efter en dyb, rund, karryagtig smag, der spiller fantastisk sammen med kokosmælken. Det er sidstnævnte udgave, vi er på jagt efter.
Vi skal være ærlige og indrømme, at vi ikke havde adgang til et par af de ingredienser, der oftest benyttes i en laksa-pasta. Tørrede rejer erstattede vi med ansjoser. I stedet for candlenuts brugte vi pinjekerner. Og da vi havde et glas dejligt syrlig tamarind-pasta stående i køleskabet, droppede vi pulveriseret citrongræs og limeblade (revet limeskal er også en mulighed). Frisk gurkemeje er blevet til tørret gurkemeje, og de hidsige røde chilier er udgået til fordel for knuste sorte peberkorn, som giver suppen en varm dybde.
Som sagt skal du ikke lade dig afskrække af de mange ingredienser. Laksa-pastaen tager kun 10-15 minutter at fremstille fra bunden, og så er du allerede næsten halvt i mål.
Et par små fif, der letter arbejdet
Der er mange små processer, der lige skal klares, før din laksa er klar til servering. Der skal koges rejer. Der skal laves bouillon. Der skal koges æg. Der skal koges nudler. Desuden skal der som sagt laves laksa-pasta, rives squash og løg, koges suppe, pyntes af…
Her er to fif, der letter arbejdet en smule:
- Læg de rå rejer i den mængde vand, der skal bruges til bouillon. Når vandet kommer i kog, er rejerne færdige, og vandet kan hældes over bouillonterningerne. To fluer med ét smæk.
- Læg æggene i den mængde vand, der skal bruges til at koge nudler i. Når vandet kommer i kog, skal æggene have 5 minutter (og herefter over i koldt vand), og du kan nu bruge det kogende vand til nudlerne. To fluer med ét smæk.
VIGTIGT! Lad dig ikke styre for stramt af opskriften. I en laksa lemak handler det egentlig bare om at lave en rar kokos/karry-suppe (som du nu kan lide den slags), som du hælder over nogle kogte nudler og pynter med lækre ting som rejer (eller stegt kylling eller sprødstegt tofu), smilende æg og koriander.
Se også vores opskrift på malaysisk curry med mørbrad og blomkål
Ingredienser
200 g risnudler | |
16 kæmperejer | |
4 æg | |
1 bdt. forårsløg | |
1 bdt. koriander | |
1 lime skåret i både | |
Suppe og fyld |
|
1 squash | |
1 løg | |
6 dl hønsebouillon | |
1 ds. kokosmælk (ikke light) | |
Fiskesovs | |
Limesaft | |
Sukker | |
Laksa-pasta |
|
5 ansjoser | |
50 g pinjekerner | |
20 g frisk ingefær | |
2 fed hvidløg | |
1 spsk. tamarind-pasta (eller limeskal) | |
2 tsk. sorte peberkorn | |
2 tsk. spidskommen | |
2 tsk. korianderfrø | |
2 tsk. gurkemeje | |
2 tsk. brunt sukker | |
3 spsk. olie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog nudlerne efter anvisningerne på pakken – hold dem lune |
2
Færdig
|
Kog de rå rejer 1-2 minutter, til de akkurat bliver lyserøde |
3
Færdig
|
Læg æggene i koldt vand, bring i kog og kog 5 minutter – herefter i koldt vand |
4
Færdig
|
Hak forårsløg og koriander groft (hver for sig) til pynt, skær lime i både |
5
Færdig
|
Riv squash og løg groft; lav hønsebouillon |
6
Færdig
|
Laksa-pastaHak ansjoserne fint |
7
Færdig
|
Knus pinjekernerne i en morter |
8
Færdig
|
Riv ingefær og hvidløg |
9
Færdig
|
Knus peber, spidskommen og korianderfrø til pulver |
10
Færdig
|
Rør alle pasta-ingredienser (minus olie) sammen |
11
Færdig
|
SuppenSæt olien over ved middelvarme i en tykbundet gryde |
12
Færdig
|
Tilsæt laksa-pasta og lad stege med 1 minut – pas på, den brænder let på |
13
Færdig
|
Tilsæt revet squash og løg og steg med 1-2 minutter, mens du skraber grydens bund ren |
14
Færdig
|
Tilsæt hønsebouillon og kokosmælk og lad suppen småkoge 10 minutter uden låg |
15
Færdig
|
Smag suppen til med fiskesovs, limesaft og sukker |
16
Færdig
|
ServeringFordel de kogte nudler i serveringsskåle og hæld suppe over |
17
Færdig
|
Pynt med rejer, forårsløg, smilende æg, frisk koriander og limebåde |
18
Færdig
|
Spis gerne med pinde og ske |