Ingredienser
-
4 dl røde ris
-
8 dl vand
-
0.5 tsk. salt
-
Desuden
-
4 spsk. olie
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
20 g ingefær
-
2 æg
-
1 tsk. salt
-
2 spsk. soya
Et par ord om vores opskrift
Stegte ris er en af verdens mest udbredte retter. Hvis du erstatter hvide ris med røde ris, bliver dine stegte ris oven i købet ekstremt sunde. Røde ris er nemlig et fuldkornsprodukt, der både er godt for fordøjelsen og samtidig er kolesterolsænkende. Spis stegte røde ris som selvstændig ret til frokost eller aften eller som tilbehør til alt muligt.
Læs mere om stegte røde ris med æg efter opskriften.
Ingredienser
4 dl røde ris | |
8 dl vand | |
0.5 tsk. salt | |
Desuden |
|
4 spsk. olie | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
20 g ingefær | |
2 æg | |
1 tsk. salt | |
2 spsk. soya |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog risene god tid i forvejen, så de når at køle af og gerne tørre lidt ud |
2
Færdig
|
Kog de røde ris med vand og salt i 25 minutter under låg og lad dem herefter trække 10 minutter under låg – hæld overskydende vand fra |
3
Færdig
|
Klargør alle de øvrige ingredienser, inden du påbegynder stegningen, for det går lynhurtigt og kræver, at du er helt koncentreret om det, der sker på panden eller i wokken |
4
Færdig
|
Hak løg, hvidløg og ingefær fint - pisk æggene sammen |
5
Færdig
|
Varm olien op på panden eller i wokken ved næsthøjeste varmegrad |
6
Færdig
|
Tilsæt løg, hvidløg og ingefær og steg i 1 minut, uden at det tager farve |
7
Færdig
|
Tilsæt æggemassen og lad den størkne lidt, inden du roder rundt i den - æggene skal ende med at være i større stykker end røræg |
8
Færdig
|
Tilsæt ris og salt og varm alting godt igennem, mens du hele tiden sørger for, at risene ikke brænder på |
9
Færdig
|
Smag til med soya, rod godt rundt og servér nu rygende varmt |
Mere om stegte røde ris med æg
Stegte ris er en ret, som hele verden elsker. Der spises stegte ris morgen, middag og aften i massevis af lande, for det smarte er jo, at du kan blande alt muligt i de stegte ris: Fisk, kød, æg, grøntsager, krydderurter, smagsforstærkere (fx chili og soya) – kun fantasien sætter grænser.
I Kina er en omgang stegte ris med æg en meget udbredt ret. Kombinationen af ris, æg, løg og lidt olie til stegning betyder, at retten dækker alle kroppens næringsbehov med kulhydrater, proteiner, vitaminer og fedt. Kort sagt – det perfekte måltid på en kødløs dag.
Ved at erstatte almindelige hvide, polerede ris med røde ris gør du samtidig retten voldsomt sund. Røde ris, som også kaldes røde gærris, er videnskabeligt anerkendt som en kolesterolsænkende fødevare. Det er et fuldkornsprodukt, som du ganske enkelt ikke kan spise for meget af.
Fremgangsmåden
Kog helst risene god tid i forvejen, gerne dagen inden, så de når at blive kolde og helst tørre lidt ud. Skyl eventuelt risene nogle gange i koldt vand inden kogning for at fjerne mest muligt af stivelsen, som har en tendens til at brænde på, når du senere steger risene.
Røde ris er som sagt fuldkorn – lige som brune ris – og skal derfor koge lidt længere end hvide ris. Kog de røde ris i den dobbelte mængde vand samt lidt salt i 25 minutter. Lad dem herefter trække 10 minutter under låg, inden du hælder overskydende vand fra og lader risene køle af.
Inden du skal stege risene (i en wok eller sliplet-pande), er det en god idé at have styr på alle de øvrige ingredienser. For når du først begynder at stege, går det stærkt:
- Steg finthakket løg, hvidløg og ingefær 1 minuts tid i olien
- Tilsæt sammenpisket æg og steg med – det skal blive grovere end røræg
- Tilsæt ris og lidt salt og varm det hele godt igennem
- Smag til med soya og servér straks
Er du til det stærke køkken, kan du lynhurtigt lave en hjemmelavet chiliolie (verdens nemmeste) til at sætte på bordet sammen med de stegte ris. Sæt også gerne soya frem til dem, der ønsker retten mere salt.