Ingredienser
-
1 gul squash
-
1 rød peber
-
1 bdt. forårsløg
-
1 stor, ikke så stærk chili
-
4 gulerødder
-
3 spsk. olie
-
0.5 tsk. salt
-
Desuden
-
300 g oksekød i strimler
-
3 spsk. olie
-
0.5 tsk. salt
-
Teriyaki-sovs
-
2 spsk. majsstivelse
-
1 dl vand
-
1 fed hvidløg, knust
-
15 g frisk ingefær, revet
-
0.5 dl soya
-
2 spsk. brun farin
-
1 spsk. sirup
-
2 tsk. sesamolie
Et par ord om vores opskrift
Det er teriyaki-sovsen, der gør forskellen i denne hurtige, nemme ret. Resten er egentlig bare grøntsager og kød, der er lynstegt. Enten på en sliplet-pande eller i en wok.
Teriyaki-sovs er en fantastisk japansk opfindelse, som smager lidt salt, lidt sødt, lidt krydret – helt perfekt, faktisk. Hen i retning af thailandsk østerssovs eller kinesisk hoisinsovs.
Du kan købe teriyaki-sovs i flasker i asiatiske forretninger og velassorterede supermarkeder. Sovsen smager vidunderligt, men er selvfølgelig fyldt med e-stoffer. Så hvorfor ikke lave din egen teriyaki-sovs? Det tager højst 15 minutter, og sovsen smager mindst lige så godt som den købte og er meget sundere.
Den nævnte sesamolie kan evt. tages fra det lag olie, der ligger øverst i et glas tahin. Du kan også bruge andre former for olie, hvis det er.
Grøntsagerne i retten har vi valgt efter farverne: Gul, rød, grøn, orange… Du kan bruge alle mulige slags grøntsager. Peberfrugter i andre farver, broccoli eller blomkål i små buketter, spidskål, rødløg, sukkerærter, whatever. Pointen er, at retten ser flottest ud med flere forskellige farver.
Kødet i retten er bøfkød skåret i tynde strimler. Vi brugte tykstegsfilet, men det kan være alt slags oksekød, som bliver mørt på 2 minutter. Eller svinekød. Eller kylling. Eller kalkun.
Vi serverede kogte ris til det lynstegte oksekød og grøntsager med teriyaki-sovs, og hele hytten duftede som en bedre asiatisk restaurant. Nudler kan også sagtens bruges. Eller spaghetti for den sags skyld.
Ingredienser
1 gul squash | |
1 rød peber | |
1 bdt. forårsløg | |
1 stor, ikke så stærk chili | |
4 gulerødder | |
3 spsk. olie | |
0.5 tsk. salt | |
Desuden |
|
300 g oksekød i strimler | |
3 spsk. olie | |
0.5 tsk. salt | |
Teriyaki-sovs |
|
2 spsk. majsstivelse | |
1 dl vand | |
1 fed hvidløg, knust | |
15 g frisk ingefær, revet | |
0.5 dl soya | |
2 spsk. brun farin | |
1 spsk. sirup | |
2 tsk. sesamolie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med teriyaki-sovsen, så den er klar: |
2
Færdig
|
Rør majsstivelse ud i vandet og rør herefter resten af ingredienserne i |
3
Færdig
|
Varm blandingen langsomt op i en gryde, så det ryger, men ikke koger - lad stå og tykne en smule ved middellav varme i 5 minutter, mens du rører engang imellem |
4
Færdig
|
Herefter snitter du grøntsager i tynde, mundrette stykker |
5
Færdig
|
Varm en sliplet-pande eller en wok op ved meget høj varme, tilsæt olie og salt og steg nu grøntsagerne i et par minutter, til de begynder at tage farve, men stadig er sprøde – hæld over i en skål |
6
Færdig
|
Varm panden eller wokken op igen ved meget høj varme, tilsæt olie og salt og steg halvdelen af kødet lynhurtigt, til det skifter farve – hæld over i skålen til grøntsagerne |
7
Færdig
|
Gentag processen med den anden halvdel af kødet |
8
Færdig
|
Hæld kød og grøntsager tilbage på den meget varme pande eller wok, hæld teriyaki-sovsen over, vend rundt, til alt er smurt ind i sovs og servér straks |