Ingredienser
-
1 kylling
-
3 spsk. ras el hanout
-
1 spsk. kanel
-
2 tsk. salt
-
1 tsk. sorte peberkorn
-
100 g mandler, smuttet
-
100 g tørrede abrikoser
-
3 løg
-
3 fed hvidløg
-
3 gulerødder
-
1 citron, saft og skal
-
1 ds. flået tomat
-
0.5 l hønsebouillon
-
Evt. mynte til at drysse med
Et par ord om vores opskrift
Kylling er hele verdens livret. Også i Nordafrika elsker man det milde, hvide kød. Her synes man imidlertid, at maden skal have en spandfuld varme krydderier, før den virkelig er værd at spise.
En marokkansk tomatkylling vendes derfor i en solid krydderiblanding, overhældes med skønne ting og sager og får lov at snurre halvanden time i ovnen.
Kyllingen er nu så mør, at den falder fra benene, og sovsen smager som noget fra 1001 Nats Eventyr: Eksotisk, mildt krydret, let sødligt, en anelse tomatiseret – hyggeligt!
I Marokko tilbereder man ofte maden i den særlige lergryde med låg, der hedder en tagine. Du kan dog med lige så stort held bruge en ovnfast gryde med låg, en stegeso eller en römertopf. Ideen er bare, at kyllingen skal bage langsomt i en lukket beholder i ovnen, så saften, duften og smagene bevares.
Se også vores opskrift på marokkansk kylling i tagine med kikærter, appelsin og ingefær.
Den forrygende krydderiblanding ras el hanout er helt central i denne ret. Vi har købt den hos en etnisk grønthandler, men den kan også bestilles på nettet – eller du kan blande den selv af spidskommen, korianderfrø, stødt kanel, kardemomme, fennikelfrø, muskatnød, allehånde, nelliker og et par andre varme krydderier.
For at give retten yderligere varme tilføjer vi ekstra kanel og knust, sort peber.
Blandt de lækre ting i retten skal der hele mandler og tørrede abrikoser. Mandlerne skal smuttes: Det gør du ved at overhælde dem med kogende vand, lade trække 5 minutter, og så er skindet lige til at smutte af. Abrikoserne skærer du bare i 4-5 stykker hver.
Som tilbehør til marokkansk tomatkylling passer denne nordafrikanske couscous perfekt. Vi valgte dog en nemmere løsning, nemlig vilde ris. Indrømmet, vilde ris har egentlig intet at gøre i denne sammenhæng, hvis man udelukkende ser geografisk på det – men det smagte nu godt.
I stedet for vilde ris kunne du servere almindelige ris, pasta, kartoffelmos eller godt brød. Hovedsagen er, at der på tallerkenen findes noget, der kan opsuge den velsmagende, meget tynde sovs/suppe.
Skal det være en rigtig muslimsk middag, kan det varmt anbefales at servere et glas kold ayran til. Det er en skøn yoghurtdrik, der går godt sammen med krydret mad.
Ingredienser
1 kylling | |
3 spsk. ras el hanout | |
1 spsk. kanel | |
2 tsk. salt | |
1 tsk. sorte peberkorn | |
100 g mandler, smuttet | |
100 g tørrede abrikoser | |
3 løg | |
3 fed hvidløg | |
3 gulerødder | |
1 citron, saft og skal | |
1 ds. flået tomat | |
0.5 l hønsebouillon | |
Evt. mynte til at drysse med |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Klip kyllingen i 8-10 stykker |
2
Færdig
|
Bland ras el hanout, kanel og knust salt og peber |
3
Færdig
|
Gnid kyllingestykkerne ind i krydderi og læg i bunden af taginen |
4
Færdig
|
Hæld nu de øvrige ingredienser over: Hele smuttede mandler, tørrede abrikoser skåret i 1/4-dele, løg skåret i 1/8-dele, hvidløg grofthakket, gulerødder skåret i 2 cm tykke skiver samt citron, tomat og bouillon - du skal ikke røre rundt |
5
Færdig
|
Bag 1,5 time i en 180 grader varm ovn |
6
Færdig
|
Servér af dybe tallerkener og drys evt. med hakket mynte ved servering |