Ingredienser
-
1 liter yoghurt
-
5 dl koldt vand
-
2 spsk. citronsaft
-
1 tsk. tørret mynte
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
I Tyrkiet er ayran så populært, at det giver de multinationale læskedrikproducenter som Coca-Cola Company grå hår i hovedet. Tyrkerne drikker nemlig lige så gerne ayran, når tørsten skal slukkes, som en gemen Coke.
Heldigvis for dét, for i modsætning til det brune sukkervand er ayran vildt sundt. Yoghurt er bl.a. godt for din maves tarmflora (kilde), drikken hjælper mod dehydrering og er kolossalt forfriskende i varmen.
Ayran kan købes færdigblandet på flaske overalt i Tyrkiet, og restauranterne har naturligvis deres egen opskrift på den populære yoghurtdrik. Ud over i Tyrkiet er ayran udbredt i Aserbajdsjan, Armenien, Balkan, Bulgarien, Libanon og andre dele af Mellemøsten.
Ude i de tyrkiske landområder er yoghurt fremstillet af gedemælk den vigtigste ingrediens i ayran. Men komælk er naturligvis også meget brugt, og det er på komælksyoghurten, vi lander. Der var desværre ikke megen gedemælk til salg i Netto, sidst vi så efter.
I sin helt enkle form består ayran af yoghurt, vand og salt. Vi synes dog, citronsaft og tørret mynte gør drikken lidt sjovere at drikke. Og vi sparer lidt på saltet. Men det er en smagssag: Nogen foretrækker deres ayran ret salt.
Skal det være ekstra eksotisk, kan du servere tyrkisk hummus og friskbagte fladbrød til din ayran.
Ingredienser
1 liter yoghurt | |
5 dl koldt vand | |
2 spsk. citronsaft | |
1 tsk. tørret mynte | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Blend alle ingredienser og servér med isklumper |