Ingredienser
-
3 spsk. olie
-
3 fed hvidløg
-
2 rødløg
-
2 røde peberfrugter
-
1 stærk chili
-
1 spsk. spidskommen, knust
-
2 tsk. korianderfrø, knust
-
2 tsk. salt
-
2 ds. sorte bønner
-
1 ds. flået tomat
-
200 g friske tomater
-
2 majskolber
-
Evt. frisk koriander
Et par ord om vores opskrift
Bønner, linser og kikærter deler vandene. Nogen elsker den bløde, neutrale smag og let tørre konsistens, andre skyr de sunde bælgfrugter som pesten.
I Sydamerika er der intet valg. Man får kogte, krydrede bønner overalt, oftest sammen med en portion ris og måske et æg, når bølgerne går højt. Bønnerne er billige, sunde og fyldt med protein, så fattige familier helt kan undgå det kostbare kød og alligevel få næring nok.
Se også vores opskrift på feijão – brasiliansk gryderet med sorte bønner
I Mexico spiser man mange sorte bønner og mange majs, enten i risretter eller som her i gryderetter. Igen: Det er billig, nærende mad, som mætter godt og smager fortrinligt.
Krydderierne er typisk spidskommen og korianderfrø samt rigeligt med chili. Har du adgang til frisk koriander, smager det godt på den færdige ret.
Spis bønnegryden, som den er og lad den gælde som et komplet aftensmåltid, evt. med tortillachips til. Eller brug stuvningen som fyld i lune tortillapandekager.
En iskold Corona (øllen, altså) med en limebåd er god at skylle efter med.
Ingredienser
3 spsk. olie | |
3 fed hvidløg | |
2 rødløg | |
2 røde peberfrugter | |
1 stærk chili | |
1 spsk. spidskommen, knust | |
2 tsk. korianderfrø, knust | |
2 tsk. salt | |
2 ds. sorte bønner | |
1 ds. flået tomat | |
200 g friske tomater | |
2 majskolber | |
Evt. frisk koriander |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm olien op på en pande ved middelvarme |
2
Færdig
|
Steg de finthakkede hvidløg og løg samt peberfrugter i små tern, til grøntsagerne er bløde og blanke - ca. 10 minutter |
3
Færdig
|
Tilsæt finthakket chili og de øvrige krydderier og steg med 1 minut, til det dufter dejligt |
4
Færdig
|
Tilsæt de sorte, afdryppede bønner og flået tomat og varm godt igennem - det meste af væden skal gerne fordampe |
5
Færdig
|
Tilsæt de grofthakkede friske tomater og majskerner, som du har skåret af kolberne - steg med 5 minutter |
6
Færdig
|
Så er der serveret, evt. med et drys frisk koriander |