Ingredienser
-
1 oksegrydesteg (mindst 1 kg)
-
3 dl vand
-
0.75 dl soya
-
2 spsk. balsamico
-
1 spsk. sukker
-
2 tsk. kanel
-
0.5 tsk. chiliflager
-
2 fed hvidløg
-
2 stjerneanis
-
20 g ingefær
-
Grøntsager
-
3 gulerødder
-
1 bdt. forårsløg
-
1 bk. champignon
-
1 peberfrugt
Et par ord om vores opskrift
Oksegrydesteg er et ureelt stykke kød (ofte tykkam), som snøres med kødtråd for at holde sammen på det hele. Hvis du steger kødstykket helt, skal det typisk have 2,5 time, før det er helt mørt.
Men hvem siger, at du skal stege oksegrydestegen hel? Den skal jo alligevel skæres i skiver ved servering – så hvorfor ikke stege den i skiver og skære 1 time af stegetiden? Det er lettere, hurtigere og giver en endnu bedre sovs.
Det nemmeste, du kan gøre med en oksegrydesteg, er derfor at skære den i tykke skiver, som du putter i en stegeso (eller römertopf, tagine, ovnfast gryde) sammen med ingredienserne til sovs – og give hele herligheden 1,5 time i ovnen ved 200 grader. Så er kødet dejligt mørt og sovsen fuld af smag.
Og hvad skal sovsen så smage af? Ja, du kan jo altid bruge rødvin og fløde og timian og rodfrugter og alle de sædvanlige ting, som man normalt lader en gammeldags oksegrydesteg hygge sig med. Det smager pragtfuldt.
Men du kunne også lægge øjnene lidt på skrå og tænke i kinesiske baner. Stjerneanis, kanel, ingefær, hvidløg, soya… Og som grøntsager: Forårsløg, champignoner, peberfrugt, gulerødder.
Grøntsagerne smider du bare i stegesoen det sidste kvarter, og så bliver de møre og saftige. Hvor svært kan det være?
Sovsen smager herligt og ret kinesisk. Den er helt tynd, så det er en god idé at servere noget stivelse til, som kan suge de gode safter op. En skål ris, nudler eller kartoffelmos ligger lige til højrebenet.
Skal det være lidt festligt, sætter du en flok kolde øl på bordet. For eksempel af mærket Tsingtao.
Ingredienser
1 oksegrydesteg (mindst 1 kg) | |
3 dl vand | |
0.75 dl soya | |
2 spsk. balsamico | |
1 spsk. sukker | |
2 tsk. kanel | |
0.5 tsk. chiliflager | |
2 fed hvidløg | |
2 stjerneanis | |
20 g ingefær | |
Grøntsager |
|
3 gulerødder | |
1 bdt. forårsløg | |
1 bk. champignon | |
1 peberfrugt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Befri oksegrydestegen for snøren, der holder den sammen, og skær kødet i tykke skiver - gerne mindst to skiver pr. person |
2
Færdig
|
Bland de øvrige ingredienser (ikke grøntsagerne) i din stegeso, römertopf eller ovnfaste gryde |
3
Færdig
|
Fordel kødskiverne i den krydrede sovs, læg låg på og bag 75 minutter i en 200 grader varm ovn |
4
Færdig
|
Rens grøntsagerne og skær i mundrette stykker |
5
Færdig
|
Hæld grøntsagerne ned oven på kødet efter de 75 minutter, læg låg på igen, og giv den kinesiske oksegrydesteg 15 minutter mere |
6
Færdig
|
Tag retten ud af ovnen og rør kød, sovs og grøntsager sammen |
7
Færdig
|
Servér rygende varm med ris, nudler eller kartoffelmos |