Ingredienser
-
4 appelsiner, saften
-
2 citroner, saften
-
20 cl hvid rom
-
6 spsk. honning
-
6 passionsfrugter
Et par ord om vores opskrift
Overalt på den skønne, grønne Atlanterhavsø Madeira er det muligt – og tilrådeligt! – at få serveret et glas frisklavet poncha.
Som navnet antyder, er poncha en slags punch – og på Madeira er den tung af frugt, stærk af alkohol og relativt sød. En poncha eller to smager dejligt, mens man befinder sig på øen, men vi har lavet en lidt lettere version til danske ganer.
Den helt basale opskrift på poncha er:
- Citronsaft
- Honning
- Sukkerrørsrom
Rommen kan være enten almindelig hvid rom eller cachaça (aguardiente).
Ideen til poncha kommer formentlig fra englænderne, der i 1800-tallet importerede konceptet fra deres kolonier i Indien.
Hver bartender på Madeira har sin egen måde at lave poncha på. De fleste blander dog appelsinsaft og citronsaft sammen, så drinken ikke bliver så voldsom. Nogle rører også rørsukker i – men honning er altid en af hovedingredienserne. Rigeligt med honning!
En poncha skal være frisklavet. Først når du bestiller den, går bartenderen i gang med at presse frugten. Frugtsaften blandes med rom og honning i en kande, og så skal den piskes (især for at opløse honningen). Til dette formål har man på Madeira en særlig træstav (en såkaldt caralhinho), som man ruller kraftigt mellem hænderne. Vi nøjes med et almindeligt piskeris.
En af de mest populære smagsvarianter er poncha de maracujá – altså med passionsfrugt. Det er dén, vi giver dig opskriften på her, og den smager djævelsk godt!
Har du ikke adgang til passionsfrugter, så drop dem og nøjes med de 4 første ingredienser. Det kaldes en poncha régional.
Du bemærker sikkert, at der ikke er is i drinken. Det bruger de lokale ikke – en poncha serveres ved stuetemperatur. Men du KAN selvfølgelig forlænge den dejlige passionsfrugt drink med is. Eller en sjat danskvand.
Som du ser på billedet, er det meget brugt på Madeira at servere en lille (gratis) snack til poncha. For eksempel jordnødder i skal.
Ingredienser
4 appelsiner, saften | |
2 citroner, saften | |
20 cl hvid rom | |
6 spsk. honning | |
6 passionsfrugter |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hæld alle ingredienser i en skål eller kande - indholdet af passionsfrugterne skrabes ud af skallerne |
2
Færdig
|
Pisk kraftigt et par minutter med et piskeris for at opløse honningen og trække smag ud af passionsfrugtkødet |
3
Færdig
|
Si drinken ned i passende glas |