Ingredienser
-
Tomatsovs
-
3 spsk. olivenolie
-
2 løg
-
3 fed hvidløg
-
1 peberfrugt
-
1 spsk. æbleeddike
-
1 spsk. timian
-
5 laurbærblade
-
1 ds. flået tomat
-
1 tsk. salt, peber
-
Grøntsager
-
1 aubergine
-
2 squash
-
3 tomater
Et par ord om vores opskrift
Nu må du ikke blive skuffet, kære læser – men dette smukke fad ratatouille er ikke, hvad ægte franskmænd forstår ved en ratatouille.
I Frankrig er ratatouille en grov bonderet, som smager 200 gange bedre, end den ser ud.
Gæt, hvem der kan finde på at lave en ret, hvor udseendet tæller 200 gange mere end smagen? Amerikanerne, selvfølgelig. I Pixars berømte animationsfilm fra 2007, ‘Ratatouille’, optræder denne pyntede version. Og vupti, så tror det halve af verden, at en ratatouille ser sådan ud. Not!
Anyway. Hvis vi smider en hæderlig tomatsovs i bunden af et fad og pynter fint op med skiver af auberginer, squash og tomater, så smager retten drøngodt alligevel. Og flot er den jo.
Tomatsovsen krydrer vi med laurbærblade og timian, som man gør i Frankrig. Basilikum og oregano er også en mulighed, men nok mere italiensk/græsk end fransk.
Hvis du stiller grøntsagsskiverne lige så tæt som på billedet, skal retten have 50-60 minutter i ovnen, før grøntsagerne er møre. Du kan også bruge et større fad og lægge grøntsagerne lidt mere ned, så de får større overflade – det forkorter tiden i ovnen til ca. 40 minutter.
Køb gerne grøntsager ind, så de har cirka samme diameter. Er dine grøntsager meget forskellige i størrelse – fx store skiver aubergine og små skiver squash – kan du med fordel halvere de store skiver, så overfladen, der stikker op af sovsen, bliver nogenlunde jævn.
Ratatouille – både denne version i ovn og den kogte udgave – er en ret, der kan nydes varm, kold eller lunken. Nyd den alene eller som tilbehør til alle slags stegt kød og fisk.
Ingredienser
Tomatsovs |
|
3 spsk. olivenolie | |
2 løg | |
3 fed hvidløg | |
1 peberfrugt | |
1 spsk. æbleeddike | |
1 spsk. timian | |
5 laurbærblade | |
1 ds. flået tomat | |
1 tsk. salt, peber | |
Grøntsager |
|
1 aubergine | |
2 squash | |
3 tomater |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at lave tomatsovsen, der tager ca. 30 minutter - mens den koger færdig, kan du skære de øvrige grøntsager i nydelige skiver |
2
Færdig
|
Steg hakket løg, hvidløg og peberfrugt ved middelvarme i olien i en gryde, til alting er mørt, men ikke har taget farve - 10 minutter |
3
Færdig
|
Tilsæt æbleeddike og lad den dampe af |
4
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser, læg låg på gryden og lad koge ved lav varme i 15 minutter |
5
Færdig
|
Skær de øvrige grøntsager i 0.5 cm tykke skiver |
6
Færdig
|
Hæld tomatsovsen i bunden af et ovnfast fad, som er højt nok til, at grøntsagsskiverne kan stå op |
7
Færdig
|
Placér de tre forskellige slags grøntsagsskiver skiftevis oven i tomatsovsen |
8
Færdig
|
Ratatouillen skal bage midt i en 200 grader varm ovn |
9
Færdig
|
Hvis grøntsagerne står meget tæt, er bagetiden op til 50-60 minutter - hvis grøntsagerne ligger lidt ned og ikke står så tæt, er bagetiden 40-45 minutter |
10
Færdig
|
Servér ratatouille varm, kold eller lunken |