Ingredienser
-
Ribbensteg
-
1 ribbensteg (uanset vægt)
-
Olie
-
Salt
-
5 laurbærblade
-
0.5 liter vand
-
Grøntsager
-
1 kg kartofler
-
200 g tomater
-
2 peberfrugter
-
4 løg
-
3 fed hvidløg
-
1 bdt. bredbladet persille
-
1 dl vand
-
2 spsk. olivenolie
-
1 spsk. æbleeddike
-
1 spsk. tørret timian
-
2 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Klassisk ribbensteg med sprød svær er kræs for kendere. Og ingen tvivl om, at den knasende fætter befinder sig i allerbedste selskab med kartofler, rødkål og en god flæskestegssovs.
Men kender du det – man kan få lyst til bare at guffe den saftige ribbensteg og knase de lækre, salte svær uden at skulle igennem alt det traditionelle og lidt besværlige tilbehør…
Her kommer en nem, sund og velsmagende løsning: Du laver en langtidsstegt ribbensteg (+ 3 timer), og i den sidste halvdel af stegetiden placerer du et fad med grøntsager nederst i ovnen.
På den måde er hele middagen færdig på samme tid med et minimum af besvær.
Prøv for eksempel et fad Middelhavsgrøntsager: Kartofler, peberfrugter, tomater, løg, hvidløg, bredbladet persille, timian og olivenolie.
For at binde den klassiske ribbensteg, der smager let af laurbær, sammen med de grønne sager, hælder du stegeskyen over grøntsagerne ved servering. Det giver tilbehøret noget af den samme kødfulde umami, som den brune sovs normalt tilfører.
Hele retten tager små 4 timer, fordi både ribbensteg og grøntsager skal stå længe i ovnen ved lav varme, men din reelle arbejdstid er under 30 minutter. Og som sagt er alting klar på samme tid, så du kan have ryddet køkken og dækket et fint bord lang tid, før gæsterne kommer.
Servér en kold pilsner eller et glas pinot noir til det hyggelige måltid.
Ingredienser
Ribbensteg |
|
1 ribbensteg (uanset vægt) | |
Olie | |
Salt | |
5 laurbærblade | |
0.5 liter vand | |
Grøntsager |
|
1 kg kartofler | |
200 g tomater | |
2 peberfrugter | |
4 løg | |
3 fed hvidløg | |
1 bdt. bredbladet persille | |
1 dl vand | |
2 spsk. olivenolie | |
1 spsk. æbleeddike | |
1 spsk. tørret timian | |
2 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rids sværen omhyggeligt ved at skære hele vejen gennem det første fedtlag ned til det første kødlag - hver eneste svær skal ridses helt separat |
2
Færdig
|
Gnid sværen med olie |
3
Færdig
|
Gnid lidt salt ned mellem alle svær og på kødet |
4
Færdig
|
Læg stegen oven på laurbærbladene i et ovnfast fad |
5
Færdig
|
Hæld vand ved - og steg 3 timer midt i en 150 grader varm ovn |
6
Færdig
|
Skru op til 200 grader og giv stegen 15-20 minutter ekstra |
7
Færdig
|
Sværene skal være brun-gule og sprøde, når stegen er færdig |
8
Færdig
|
Klargør fadet med grøntsager, så det kan sættes i ovnen den sidste 1,5 time af ribbenstegens stegetid: |
9
Færdig
|
Skær alle grøntsager i mundrette stykker, hak hvidløg og persille groft og bland alle ingredienser sammen i et ildfast fad |
10
Færdig
|
Placér grøntsagsfadet i bunden af ovnen og tag ud samtidig med stegen |
11
Færdig
|
Læg stegen på et spækkebræt og skum det gennemsigtige lag fedt af stegeskyen |
12
Færdig
|
Hæld stegeskyen over grøntsagerne, skær stegen i halvtykke skiver og servér med det samme |