Ingredienser
-
400 g spisekastanjer
-
Smør
-
Flagesalt
Et par ord om vores opskrift
En af de hyggelige ting ved efterår og vinter, hvor det regner og rusker udenfor, er at spise ristede kastanjer med smør og salt. Måske ledsaget af varm gløgg, en kop mildt krydret kaffe eller en dampende kande te.
Kastanjer er en art nød, let sødlig og en smule tør i konsistensen – det er derfor, smør og salt smager så dejligt sammen med kastanjer.
Hvis du selv samler kastanjer, skal du være opmærksom på forskellen mellem hestekastanjer og spisekastanjer. Ude i naturen er der langt, langt flest hestekastanjer, som er runde og gemt i en yderskal med spredte, tykke pigge. De er gode at lave kastanjemænd af, men de smager ikke godt; faktisk er de lidt giftige og giver mavepine.
Spisekastanjer er som regel lidt fladere, og de sidder i en yderskal med masser af fine, tynde pigge. Ikke alene smager de godt – både rå og ristede – de er også sunde og nyttige, hvis du vil sænke kolesteroltallet (det er smør til gengæld ikke).
Uanset om du spiser kastanjerne rå eller ristede, skal du have den tykke, brune skal af og gerne også den brune hinde indenunder, så du kun nyder den gule, hjernelignende nød.
Lad os lige aflive to myter om at riste kastanjer i ovn:
- Nej, der er ingen grund til at anbringe kastanjerne i et lag salt. Smagen af salt kan alligevel ikke trænge ind gennem den hårde, brune skal – og det gør heller ikke gavn på anden vis. Måske har saltet været brugt af æstetiske årsager?
- Nej, at skære et kryds i toppen af kastanjen er ikke den letteste måde at forhindre kastanjen i at eksplodere inde i ovnen. Det er faktisk nemmere at skære en rids i kastanjens buede side – og så bliver det også nemmere at pille skallen af, når kastanjerne er ristet.
Beregn godt 100 gram kastanjer per person som en lille snack i tide eller utide.
Ingredienser
400 g spisekastanjer | |
Smør | |
Flagesalt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skyl kastanjerne og skær en lang rids i den buede side |
2
Færdig
|
Læg kastanjerne med den buede side opad i et ovnfast fad |
3
Færdig
|
Rist kastanjerne 30 minutter i en 200 grader varm ovn (varmluft) |
4
Færdig
|
Servér kastanjerne lune med koldt smør og flagesalt |