Ingredienser
-
Garam masala
-
2 laurbærblade
-
1 spsk. spidskommen
-
1 spsk. korianderfrø
-
1 spsk. gurkemeje
-
1 tsk. kardemomme
-
1 tsk. kanel
-
1 tsk. muskatnød
-
1 tsk. sorte peberkorn
-
1 tsk. salt
-
Desuden
-
3 spsk. olie
-
3 fed hvidløg
-
2 løg
-
2 tomater
-
200 g spinat
-
500 g søde kartofler
-
1 dl vand
-
20 g ingefær, revet
-
20 g smør
Et par ord om vores opskrift
Det indiske ord for kartofler er aloo, mens spinat hedder palak. Så aloo palak er altså kartofler i spinat. Den type ret kaldes en curry, dvs. en gryderet med et væld af forskellige krydderier.
Aloo palak kan laves på to måder – en våd version, hvor spinaten er en slags sovs. Og en tør version, der dog ikke er spor tør. Det er den tørre version, vi laver her.
Denne udgave af aloo palak er en velkrydret vegetarret med så megen smag og umami, at kødet slet ikke savnes. Inderne er verdensmestre i krydrede vegetarretter, ikke mindst fordi hundreder af millioner af dem aldrig spiser kød.
Som sagt er aloo det indiske ord for kartofler, og normalt bruger man almindelige kartofler i retten. Vi har i stedet valgt søde kartofler, som er et perfekt match til den krydrede spinat. Men – søde kartofler er i virkeligheden slet ikke kartofler; det er bare noget, man kalder dem. Så – aloo er måske ikke det ord, indere selv ville have brugt. Og pyt med det, ikke sandt?
En inder ville helt sikkert bruge endnu flere krydderier i sin aloo palak, end vi gør. Blandt andet sennepskorn. Men hun ville alligevel være lidt imponeret af, at vi – lige som hun selv – blander sin egen garam masala med ikke færre end 9 forskellige krydderier.
Hvis du har en færdigblandet garam masala stående, kan du sagtens bruge 1 spsk. af den. I så fald skal du tilføje 1 tsk. af henholdsvis knust spidskommen, korianderfrø, gurkemeje og kanel.
Som tilbehør til aloo palak kan du servere naan og/eller ris.
Ingredienser
Garam masala |
|
2 laurbærblade | |
1 spsk. spidskommen | |
1 spsk. korianderfrø | |
1 spsk. gurkemeje | |
1 tsk. kardemomme | |
1 tsk. kanel | |
1 tsk. muskatnød | |
1 tsk. sorte peberkorn | |
1 tsk. salt | |
Desuden |
|
3 spsk. olie | |
3 fed hvidløg | |
2 løg | |
2 tomater | |
200 g spinat | |
500 g søde kartofler | |
1 dl vand | |
20 g ingefær, revet | |
20 g smør |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Knus alle krydderier (inkl. laurbærblade) til pulver i din morter |
2
Færdig
|
Varm olien i en god gryde, hak løg og hvidløg helt fint (gerne i foodprocessor) og steg ved middelvarme, til det begynder at blive lysebrunt - det tager 20-30 minutter |
3
Færdig
|
Steg krydderblandingen med 1 minut |
4
Færdig
|
Hak tomaterne helt fint (gerne i foodprocessor) og steg med, til vandet er fordampet |
5
Færdig
|
Tilsæt spinat, skrællede søde kartofler skåret i mellemstore tern samt vand og læg låg på gryden - småkog i 10 minutter |
6
Færdig
|
Tag låget af gryden, tilsæt ingefær og smør og steg med i yderligere 5 minutter |