Ingredienser
-
1 knoldselleri
-
3 spsk. olivenolie
-
1 tsk. salt
-
50 g hasselnødder
-
50 g smør
-
50 g parmesan
-
Stegte svampe
-
250 g svampe (fx markchampignon)
-
3 spsk. olivenolie
-
0.5 tsk. salt
-
1 bdt. forårsløg
-
Marinade
-
2 spsk. olivenolie
-
1 spsk. æbleeddike
-
1 tsk. soya
-
0.5 tsk. salt, peber
-
1 fed hvidløg, knust
-
0.5 bdt. persille, finthakket
Et par ord om vores opskrift
Selleri deler vandene; hvad enten vi taler om knoldselleri eller blegselleri. Mange synes, selleri har en bitter og ‘mærkelig’ smag. Det, som i engelsksprogede lande hedder ‘an acquired taste’.
Lad os skynde os at indrømme, at flere her på Spicy Twists grøntsagsredaktion sagtens kan følge selleriskeptikerne. Vi foretrækker klart, at såvel knold- som blegselleri er i selskab med mange andre lækkerier (fx i en suppe eller kødsovs), så den kraftige smag bliver en del af et samlet hele.
Så hvordan skal det gå, når man giver den knudrede knold hovedrollen i en middagsret? Uha, uha…
Svaret er (som en af skeptikerne forundret udbrød): Det er bedre end bøf!!
Sellerien skæres i tykke skiver og steges længe-længe-længe (ca. 30 minutter) i lidt olie, til den er smukt brun, fuldkommen mør og nøddeagtig i smagen.
Herover hældes brunet smør, som smager – nøddeagtigt! Og ristede hasselnødder (gæt, hvordan de smager). Og revet parmesan, som også har noter af nødder.
Tro os: Det er en fest! Aldrig har selleri smagt bedre. Aldrig har selleri haft mere kødlignende umami i smagen. Aldrig har kød været mere ligegyldigt.
Du kan bruge disse stegte stykker knoldselleri som tilbehør til alt muligt mad. Inklusive kødretter, naturligvis.
Men du kan også lave en komplet vegetarfest ud af det. Servér en pandefuld marinerede langtidsstegte svampe med forårsløg til sellerien – det smager kolossalt godt, for svampene ender med at opnå en kødagtig smag og konsistens.
Et velment råd til din indkøbsafdeling: Køb et ikke så stort selleri og køb størst mulige svampe.
Ingredienser
1 knoldselleri | |
3 spsk. olivenolie | |
1 tsk. salt | |
50 g hasselnødder | |
50 g smør | |
50 g parmesan | |
Stegte svampe |
|
250 g svampe (fx markchampignon) | |
3 spsk. olivenolie | |
0.5 tsk. salt | |
1 bdt. forårsløg | |
Marinade |
|
2 spsk. olivenolie | |
1 spsk. æbleeddike | |
1 tsk. soya | |
0.5 tsk. salt, peber | |
1 fed hvidløg, knust | |
0.5 bdt. persille, finthakket |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skræl og rens sellerien, skær i 8 tykke både |
2
Færdig
|
Steg selleristykkerne i olie og salt på en middelvarm pande - 12-15 minutter på hver side, til de er smukt brune og helt møre |
3
Færdig
|
Brug evt. låg på panden halvdelen af stegetiden for at sikre fuldkommen mørhed |
4
Færdig
|
Rist de hele hasselnødder på en pande, til de bliver lysebrune og begynder at dufte - gnid evt. brun skal af og halvér nødderne |
5
Færdig
|
Opvarm smørret så længe i en gryde, at det ikke bare er smeltet, men også bliver lysebrunt og dufter nøddeagtigt |
6
Færdig
|
Riv parmesanen |
7
Færdig
|
Servér den stegte selleri med et drys nødder, et skvæt smør og et pift parmesan |
8
Færdig
|
Marinerede svampeSkær svampene i halve eller kvarte afhængigt af størrelse |
9
Færdig
|
Steg svampene på en pande i olie og salt ved middelvarme, indtil de er brune overalt og skrumpet godt ind |
10
Færdig
|
Du kan nærmest stege svampene så længe, du orker – mindst 20 minutter |
11
Færdig
|
Steg forårsløg skåret i grove stykker sammen med svampene de sidste 5 minutter |
12
Færdig
|
Rør marinaden sammen og vend svampe og forårsløg heri |
One Comment Skjul kommentarer
Superlækkert. Mums