Ingredienser
-
2 spsk. olie
-
200 g bacon
-
600 g svinekæber
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
3 laurbærblade
-
3 spsk. paprika
-
2 tsk. salt, peber
-
2 tsk. timian
-
2 tsk. kommen
-
2 dl hvidvin
-
8 dl kogende vand
-
1 ds. flået tomat
-
1 kg kartofler
-
2 gulerødder
-
2 stængler blegselleri
-
1 rød peber
-
Persille
Et par ord om vores opskrift
Prøv at bestille gullasch på en restaurant i Budapest. På menukortet står der gulyàs eller gulyàs leves, og foran dig står snart en skål dampende varm suppe. For i Ungarn er gullasch nemlig ensbetydende med en kraftig suppe kogt med kød, grøntsager og paprika.
Ønsker du en gullasch næsten som i Danmark, altså en kødstuvning, skal du i stedet bede om pörkölt.
Ungarsk gullaschsuppe er en traditionel ret med hundredvis af år på bagen. Suppen er fra dengang, kvæget græssede i tusindtal på pusztaen, de ungarske stepper, og de fattige kvægdrivere proppede hvad som helst i gryden for at blive mætte. Det tarveligste oksekød, gris eller ged røg ned i mørket sammen med løg, gulerødder, og hvad der ellers var for hånden.
Hvis der var en sjat sur vin til overs, brugte man dét til at afbalancere smagen; ellers bare vand. Paprika var naturligvis obligatorisk, ofte også kommen (ikke spidskommen). Kartofler og tomater kom først til for få hundrede år siden, men har vundet bredt indpas.
Som sagt kan alt muligt groft kød bruges i en ungarsk gullaschsuppe. Mest almindeligt er oksekød (klump, bov, inderlår, tykkam), men svinekød bruges også mange steder. Derfor er det nærliggende at skære svinekæber i små tern og lade dem simre møre i den gode krydder- og grøntsagssuppe.
Spicy Twists røgede paprika fra Ungarn er for længst sluppet op, så vi har bare drysset godt med helt almindelig paprika i retten. For at få den let røgede smag, man ofte møder i Ungarn, har vi i stedet suppleret med lidt bacon. Det fungerer mere end fortrinligt!
Hvor tyk eller tynd foretrækker du din ungarske gullaschsuppe? I Ungarn er den ret tynd; jævningen kommer fra stivelsen i de kartoffeltern, der koges med den sidste halve time. Ønsker du suppen tykkere, kan du rive et par af kartoflerne – det jævner meget mere,
Kødet og grøntsagerne i gullaschsuppen gør det egentlig ud for et helt måltid. Men hvis du har sultne gæster til middag, kan du sagtens sætte en kurvfuld flutes på bordet. Det gjorde de venlige mennesker på fortovscaféen i Budapest.
Ingredienser
2 spsk. olie | |
200 g bacon | |
600 g svinekæber | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
3 laurbærblade | |
3 spsk. paprika | |
2 tsk. salt, peber | |
2 tsk. timian | |
2 tsk. kommen | |
2 dl hvidvin | |
8 dl kogende vand | |
1 ds. flået tomat | |
1 kg kartofler | |
2 gulerødder | |
2 stængler blegselleri | |
1 rød peber | |
Persille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær bacon i små tern og steg i lidt olie i din bedste simregryde |
2
Færdig
|
Skær svinekæberne i små tern (skal ikke pudses af) og steg med, til alt kødet er godt brunt - ca. 10 minutter |
3
Færdig
|
Steg finthakket løg og hvidløg med et minuts tid |
4
Færdig
|
Steg krydderierne med et minuts tid |
5
Færdig
|
Hæld vin, vand og flåede tomater over, læg låg på gryden og lad småsimre i 30 minutter |
6
Færdig
|
Skær grøntsagerne i små tern, riv evt. et par af kartoflerne, og lad koge med i 30 minutter |
7
Færdig
|
Servér gullaschsuppen dampende varm med et lille drys persille for syns skyld |
2 Comments Skjul kommentarer
Endelig! Der findes mange “hjemmestrikkede” opskrifter på denne ret med spidskommen og alt muligt andet underligt. Endelig en opskrift, der anerkender brugen af kommen som i kommenfrø. De giver nemlig den rigtige og originale smag.
Hej Hanne
Vi synes også, at det giver en fantastisk god smag.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist