Ingredienser
-
500 g rensede hyben
-
1.5 dl vand
-
1 dl æbleeddike
-
1 citron, saft og revet skal
-
1 tsk. kanel
-
200 g sukker
-
Atamon
Et par ord om vores opskrift
Hyben er i sæson fra august og langt ind i oktober, og det gør bestemt ikke noget, at de lige får en smule frost.
Går du tur på stranden eller i sommerhusområder og kommer forbi buske med hyben (eller hunderoser, som de også kaldes), så pluk gerne en posefuld. De kan sagtens holde sig i køleskabet en uges tid. Ellers frys bærrene ned og rens dem for frø, når de er halvt optøet.
1 kg hyben giver cirka ½ kg kogeklar frugt, når blomst, stilk og frø er fjernet.
At rense hyben er lidt et pillearbejde, men det er alt besværet værd. Hyben er hypersunde, fyldt med C-vitamin og siges at dulme gigtsmerter og menstruationssmerter og beskytte mod såvel hjertesygdom og brystkræft som diabetes (kilde).
Hybenmarmelade er en dejlig måde at spise hyben på – marmeladen smager skønt på et stykke ristet brød, eventuelt oven på en skive fuldfed ost. De let fade hyben kræver dog modspil af syre, ellers bliver de hurtigt kedelige at spise.
I denne opskrift er der både æbleeddike og citron, og det giver en fuldendt balance mellem de søde bær og de syrlige noter. Kanel eller vanilje klæder desuden hyben godt.
Ingredienser
500 g rensede hyben | |
1.5 dl vand | |
1 dl æbleeddike | |
1 citron, saft og revet skal | |
1 tsk. kanel | |
200 g sukker | |
Atamon |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Fjern blomst og stilk, halvér bærrene og skrab kernerne ud |
2
Færdig
|
Kog de rensede hyben 20 minutter med vand, eddike, citronsaft og -skal samt kanel |
3
Færdig
|
Blend massen |
4
Færdig
|
Tilsæt sukker og kog 2 minutter |
5
Færdig
|
Skyl sylteglas og låg i kogende vand tilsat 1 tsk. Atamon |
6
Færdig
|
Hæld den varme hybenmarmelade på glas og luk straks til |