Ingredienser
-
1 kg paradisæbler
-
4 dl vand
-
200 g sukker
-
Atamon
Et par ord om vores opskrift
Alt for mange mennesker lader deres små, sure paradisæbler blive hængende på træerne som fugleføde. Det er faktisk synd for alle parter, for fuglene har bestemt ikke paradisæbler som deres livret – de spiser dem først, når der ikke er andet at hente. Giv dem hellere nogle frø (gerne blandet med animalsk fedt) eller andet fuglemums.
Paradisæbler smager fantastisk, hvis du blot bruger dem rigtigt. For eksempel i en hjemmelavet paradisæblesnaps, som selv ikke-snapsedrikkere gladeligt hælder i sig. Æblerne fjerner nemlig fuldkommen smagen af snaps og forvandler drikken til noget, der minder om en kraftig æblemost.
Paradisæbler er også geniale til gelé – af to årsager. Dels er der den raffinerede, let krydrede smag af selve æblerne (som er grunden til, at vi vælger ikke at tilsætte fx vanilje). Dels er der æblernes naturlige pektinindhold, som får geleen til at stivne helt af sig selv. Ingen kunstige tilsætningsstoffer her.
Denne portion rækker til ét pænt glas gelé. Men hvis I spiser meget gelé i din kreds af familie og venner, skal du måske doble portionen op én eller to gange.
Du kan bruge paradisæblegelé, som det er, som syltetøj på hvidt brød. Du kan bruge geleen som pynt på lagkager, fx gammeldags æblekage. Eller du kan smage brune sovser, fx vildtsovs, til med geleen.
Ingredienser
1 kg paradisæbler | |
4 dl vand | |
200 g sukker | |
Atamon |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skyl æblerne og kør dem hurtigt i foodprocessoren med stilk, kernehus og det hele |
2
Færdig
|
Kog de grofthakkede æbler med vandet under låg i 10 minutter - de skal nu være tæt på grødkonsistens |
3
Færdig
|
Hæld grøden til afdrypning i et tyndt, rent klæde - gerne 6-8 timer, så grøden afgiver al sin saft (mange vælger at gøre det natten over) |
4
Færdig
|
Du må ikke mase grøden igennem klædet fra starten, men til sidst må du gerne klemme grundigt, så du får frigivet så meget saft som muligt |
5
Færdig
|
Mål saften op - du skal bruge 0,75 del sukker til 1 del saft - vi fik 3 dl saft ud af det og brugte derfor ca. 200 g sukker |
6
Færdig
|
Kog saft og sukker under låg i ca. 20 minutter - eller til saften kan klare “dråbetesten”: Når du tager en skefuld varm saft og hælder tilbage i gryden, skal de sidste dråber helst glide meget modvilligt af skeen |
7
Færdig
|
Hæld saften på sylteglas rystet med 1 tsk. Atamon og lidt kogende vand |
8
Færdig
|
Luk glassene til med det samme og lad geleen køle af før brug |