Ingredienser
-
Dampede muslinger
-
0.5 l vand
-
1.5 tsk. salt
-
3 laurbærblade
-
1 kg muslinger
-
Muslingesuppe
-
3 spsk. olivenolie
-
1 kg kartofler
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
3 stængler blegselleri
-
0.5 l mælk
-
3 spsk. majsstivelse
-
100 g varmrøget laks
-
1 bdt. purløg
Et par ord om vores opskrift
I det nordøstlige USA ligger et kæmpemæssigt område, hele seks stater faktisk, som kaldes New England. Hovedbyen er Boston, og her har sultne sjæle i tidernes morgen opfundet en vidunderlig muslingesuppe: New England clam chowder eller Boston clam chowder, alt efter temperament.
En chowder er en mælke- eller flødebaseret suppe eller stuvning. Clams er hjertemuslinger, men her til lands kan vi snildt erstatte de små, lyse muslinger med vores allestedsværende blåmuslinger.
I amerikanske opskrifter på clam chowder bruges ofte ‘double cream’, som er en piskefløde med hele 48% mælkefedt (dansk piskefløde er typisk 38%). Desuden en solid klat smør til at stege i. Og bacon, ikke at forglemme.
En original amerikansk clam chowder kan derfor være en temmelig nærende sag.
Denne opskrift er meget, meget sundere, men du får stadig en cremet suppe med masser af smag.
Først og fremmest erstatter vi bacon med varmrøget laks. På den måde opnår du den røgede smag, som er vigtig i suppen – men kombineret med fisk, der naturligvis klæder muslingerne fantastisk. Samtidig er laks en hel del bedre for helbredet end røget gris.
Fløden erstatter vi af mælk, hvori piskes lidt majsstivelse for at gøre suppen cremet. Vi brugte minimælk, men foretrækker du sødmælk eller anden slags mælk, er det også fint.
Mange danske opskrifter indeholder selleri – hvilket er en misforståelse! Forfatterne har sikkert læst en amerikansk opskrift og troet, at celery betyder selleri. Celery betyder blegselleri, hvorimod (knold)selleri hedder celeriac. Der skal altså blegselleri i suppen, venner.
De øvrige obligatoriske grøntsager i en rigtig clam chowder er næsten altid kartofler og løg. Vi supplerer med hvidløg og et drys purløg til sidst.
I USA serverer man ofte en form for crackers til clam chowder. Det er selvfølgelig en mulighed. Ellers smager en pladefuld hjemmebagte kuvertbrød heller ikke ilde.
Ingredienser
Dampede muslinger |
|
0.5 l vand | |
1.5 tsk. salt | |
3 laurbærblade | |
1 kg muslinger | |
Muslingesuppe |
|
3 spsk. olivenolie | |
1 kg kartofler | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
3 stængler blegselleri | |
0.5 l mælk | |
3 spsk. majsstivelse | |
100 g varmrøget laks | |
1 bdt. purløg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt vand, salt og laurbærblade over i en gryde |
2
Færdig
|
Skyl muslingerne, hiv evt. skæg ud af dem, kassér åbne muslinger |
3
Færdig
|
Damp muslingerne 5 minutter i det kogende vand med låg på gryden |
4
Færdig
|
Gem muslingevand og laurbærblade, pil muslingerne ud af skallerne (kassér lukkede muslingeskaller), gem evt. et par muslinger i skal til pynt |
5
Færdig
|
Varm olivenolien op i en god suppegryde |
6
Færdig
|
Skær kartoflerne i små tern og hak løg, hvidløg og blegselleri fint |
7
Færdig
|
Steg grøntsagerne i gryden, til de begynder at blive blanke - ca. 5 minutter |
8
Færdig
|
Rør mælk og majsstivelse sammen, bland med muslingevandet og hæld over grøntsagerne |
9
Færdig
|
Småkog under låg i 20 minutter |
10
Færdig
|
Hak den varmrøgede laks helt fint, bland med muslingerne og hæld i suppen det sidste minut |
11
Færdig
|
Servér din clam chowder rygende varm med et drys purløg |