Ingredienser
-
Sprængt kylling
-
1 kylling
-
200 g fint salt
-
50 g sukker
-
1.3 l vand
-
Peberrodssovs
-
40 g smør
-
4 spsk. mel
-
5 dl kogevand fra kyllingen
-
1 dl mælk
-
2 spsk. æbleeddike
-
3 spsk. peberrod, fint revet
-
Desuden
-
Kartofler
-
Løg
Et par ord om vores opskrift
At sprænge kød – dvs. salte det – er en ældgammel konserveringsmetode. En solid omgang salt kan få kød og fisk til at holde sig i måneder.
I dag spiser vi dog fortrinsvis sprængt kød for smagens skyld. Tænk bare på sprængt oksebryst med peberrod! Den lette saltning gør kødet mørt, saftigt og mere nuanceret i smagen.
Sprængt kylling er en mindst lige så stor delikatesse som sprængt oksebryst. Heldigvis er det kolossalt let at lave. Du klipper bare kyllingen i 8-10 stykker og lægger ned i en frysepose med fint salt, sukker og vand. 2 døgn efter er kyllingen sprængt og perfekt salt.
Du kan stege den sprængte kylling i ovnen og opnå dejligt sprødt skind. Se fx vores opskrift på sprængt kylling og kartoffelsalat. Det smager skønt.
Men hvis vi skal være helt ærlige (og det skal vi vel i dette lille, lukkede forum?), så foretrækker vi at koge den sprængte kylling. Lige som man gør med oksebryst. Og lige som til oksebryst er peberrod den allerbedste følgesvend.
Kogt, sprængt kylling med en mild peberrodssovs, kogte løg og kartofler er dansk mad, når det smager allerbedst. Servér gerne et stort glas øl til – og måske en enkelt lille brændevin…?
Ingredienser
Sprængt kylling |
|
1 kylling | |
200 g fint salt | |
50 g sukker | |
1.3 l vand | |
Peberrodssovs |
|
40 g smør | |
4 spsk. mel | |
5 dl kogevand fra kyllingen | |
1 dl mælk | |
2 spsk. æbleeddike | |
3 spsk. peberrod, fint revet | |
Desuden |
|
Kartofler | |
Løg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sprængt og kogt kyllingRens kyllingen og klip den i 8-10 stykker |
2
Færdig
|
Hæld kyllingestykker, salt og sukker i en frysepose og fyld vandet over |
3
Færdig
|
Luk posen til og lad trække mindst 2 døgn i køleskab – vend posen undervejs, hvis ikke al kyllingen er dækket af saltlage |
4
Færdig
|
Kassér saltlagen |
5
Færdig
|
Kog kyllingestykkerne 40 minutter i frisk vand, der lige dækker – uden yderligere salt |
6
Færdig
|
PeberrodssovsSmelt smørret til sovsen i en anden gryde og rør melet i til en opbagning |
7
Færdig
|
Pisk kogevand fra kyllingen samt mælk i opbagningen lidt ad gangen, så sovsen konstant når at tykne |
8
Færdig
|
Tilsæt eddike og kog sovsen igennem 5 minutter |
9
Færdig
|
Tag gryden af varmen og rør peberroden i |
10
Færdig
|
DesudenKog hele pillede løg sammen med kartoflerne og servér til kylling og peberrodssovs |