Opskrift: Sund paella med brune ris, kylling og rejer

0 0
Opskrift: Sund paella med brune ris, kylling og rejer

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
1.5 tsk. paprika
1.5 tsk gurkemeje
1 liter bouillon
1 kg kyllingelår, gerne overlår
6 spsk. olivenolie
Salt, peber
2 store løg
2 fed hvidløg
2 stængler blegselleri
2 røde peberfrugter
350 g brune ris
8 cherrytomater
12 store rejer
Citronbåde

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Spansk paella er en af verdens skønneste risretter. Risene får en dyb, rund smag af kød, fisk, grøntsager og krydderier, som de er kogt sammen med. Her viser vi, hvordan du laver en sundere og billigere version af paella. Brune ris er slankende, kræftforebyggende og kolesterolsænkende. En blanding af paprika og gurkemeje er langt billigere end den traditionelle safran, men smager faktisk lige så godt. Aquí tienes!

Læs mere om sund paella med brune ris efter opskriften.

Ingredienser

Antal personer:
1.5 tsk. paprika
1.5 tsk gurkemeje
1 liter bouillon
1 kg kyllingelår, gerne overlår
6 spsk. olivenolie
Salt, peber
2 store løg
2 fed hvidløg
2 stængler blegselleri
2 røde peberfrugter
350 g brune ris
8 cherrytomater
12 store rejer
Citronbåde
2 fra 5 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Rør paprika og gurkemeje ud i den lune bouillon og lad trække, indtil den skal bruges

2
Færdig

Brun kyllingelårene godt af i halvdelen af olien på en stor pande (gerne støbejern) – stil til side og krydr med salt og peber

3
Færdig

Steg de grofthakkede grøntsager (minus tomater) i den anden halvdel af olien, til de bliver blanke - ca. 5 minutter

4
Færdig

Hæld risene og bouillonen ned til grøntsagerne, læg de halverede tomater og kyllingestykker øverst - låg på

5
Færdig

Kog ved lav til middel varme i 40 minutter, undlad at røre rundt imens

6
Færdig

Rør lidt rundt, læg de rå rejer oven på de øvrige ingredienser og kog videre under låg i 5 minutter

7
Færdig

Paellaen må gerne være ret fugtig - hvis den er for våd, så kog videre et par minutter uden låg - hvis den er for tør, så rør lidt vand eller bouillon i

8
Færdig

Servér med citronbåde

Mere om sund paella med brune ris

Denne opskrift på spansk paella er sundere og billigere end normalt. Men hvis du er på udkig efter den originale opskrift på paella med risottoris og safran, så har vi den naturligvis også.

I forhold til den traditionelle opskrift udskifter vi de dyre, ikke særligt sunde risottoris med brune ris, som er MEGET sundere og meget billigere. Desuden udskifter vi den afsindigt kostbare safran med en blanding af paprika og gurkemeje.

Det mærkelige (og dejlige) er, at denne sunde, billigere udgave af paella smager næsten fuldkommen som den gammeldags paella. Så du kan roligt hoppe ombord. Vamonos.

Om sundheden

Desværre er hvide ris ikke videre sunde. Som hvidt brød og hvid pasta er hvide ris dybest set bare tomme kalorier.

Der skal fuldkorn til! Lige så snart du udskifter de hvide, fine, raffinerede produkter med det grove, det ubehandlede, det fiberholdige fuldkorn vendes sundhedsværdien på hovedet. Pludselig bliver det, du spiser, vildt sundt i din krop.

Vælg derfor altid fuldkornspasta og fuldkornsbrød – og brune ris!

I brune ris sidder de vitaminholdige og fiberrige skaller tilbage uden på den hvide kerne af ris indenunder. Disse skaller er megasunde, men kræver altså også næsten dobbelt så lang kogetid som hvide ris.

Brune ris er slankende, kræftforebyggende og kolesterolsænkende, som du kan læse i nedenstående link. Samtidig medvirker de til at styrke dine knogler, stabilisere dit blodsukker og give dig bedre fordøjelse.

Læs mere om brune ris hos Klog Kost

Kød, fisk og/eller grønt

Foruden de sunde brune ris indgår der i denne opskrift på spansk paella en helt traditionel blanding af kylling, rejer og forskellige traditionelle grøntsager.

Du kan lave en paella udelukkende på kylling – eller udelukkende på fisk og skaldyr – eller udelukkende på grøntsager. Det eneste, vi beder dig om, er at tænke på tilberedningstiden.

  • Kylling på ben skal have mindst 35 minutter varme under låg for at blive gennemstegt. Kylling uden ben skal højst have 10-15 minutters varme.
  • Fisk og skaldyr skal som regel kun have 5 minutters varme under låg.

Du kan derfor sagtens tilføje muslinger og andre skaldyr til denne opskrift. De skal bare på panden til sidst sammen med (eller i stedet for) rejerne. Du kan også tilføje den krydrede spanske pølse chorizo. Den skæres i tykke skiver og steges allerførst.

  • Du kan også lave en ren vegetarret. Der skal helst løg, hvidløg, blegselleri, peberfrugt og tomater i en paella. Herudover kan du fx tilføje gulerodstern, squash, aubergine, bønner, blomkål o.a. De første 3 slags grøntsager kan du bare stege med de sædvanlige paella-grøntsager; bønner og blomkålsbuketter skal først koges med de sidste 10 minutter.

Lav evt. din egen bouillon

De brune ris skal koges 40-45 minutter sammen med grøntsager og kylling i en kraftig bouillon, hvor paprika og gurkemeje (eller safran) har fået lov at trække.

Du kan naturligvis bare bruge bouillonterninger (kylling- eller grøntsags-), men du kan også lave bouillonen selv.

Vi hev skallen af vores kæmperejer, pillede løg og hvidløg og skar enderne af blegsellerien. Alle disse skaller og skræller svitsede vi i 2 spsk. olivenolie, tilføjede paprika og gurkemeje, som stegte med 30 sekunder – og hældte herefter 2 tsk. salt + 1 liter vand over. På med låget, småkoge i 30 minutter, og vupti: Lækker, sund, hjemmelavet bouillon. Ren stopspildafmad.

Her på Spicy Twist finder du i øvrigt også en god opskrift på vegansk grøntsagsbouillon.

Servér gerne paella med et glas kold rødvin eller en kande sangria, hvis det skal være lidt turistagtigt.

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Syltet selleri
forrige
Opskrift: Syltet selleri
Den gode syltelage til alle slags grøntsager
næste
Opskrift: Den gode syltelage til alle slags grøntsager
Syltet selleri
forrige
Opskrift: Syltet selleri
Den gode syltelage til alle slags grøntsager
næste
Opskrift: Den gode syltelage til alle slags grøntsager

Tilføj Din Kommentar