Ingredienser
-
Kvædete
-
4 store glas sort te
-
10 tynde skiver kvæde
-
4 spsk. honning
-
3 spsk. citronsaft
-
Kvædejuice
-
4 æbler
-
3 kvæder
Et par ord om vores opskrift
Kvæder blev i oldtiden kaldt guldæbler, og man tillagde frugten nærmest guddommelige egenskaber.
Sandt er det i hvert fald, at kvæder er rige på C-vitamin og derfor gode at indtage om efteråret, når forkølelser og andre kalamiteter drager hærgende over det ganske danske land.
Sandt er det også, at kvæder smager pragtfuldt. Men de hårde frugter skal lige behandles lidt først, ellers er de bare sure og beske.
Her er to nemme opskrifter, hvor du lynhurtigt får maksimal glæde af både kvædernes sundhed og gode smag.
Men før vi kommer til opskrifterne, er det vigtigt at gøre opmærksom på, at du ikke skal være bekymret, hvis dine kvæder er lidt brune i kødet: Det betyder intet for smagen! Derimod skal du fjerne brune pletter på skindet; et usvigelig sikkert tegn på råd.
I øvrigt er kvæderne lette at have med at gøre. Du skal bare skrubbe det tynde lag gråbrunt fnuller, der sidder på skallen af – så kommer de gyldne æbler til syne!
I begge opskrifter fjerner du kernehus, stilk og blomst, mens du endelig skal lade skallen forblive på. Vitaminerne gemmer sig især i den gule skal (lige som hos de fleste andre frugter og grøntsager).
Om kvædete
Dybest set kan du bare koge tynde skiver kvæde i vand i 10-20 minutter, så har du en sund form for te. Men så er der lige det med smagen… Lidt honning og citronsaft hjælper gevaldigt. Og her på Spicy Twists redaktion for varme drikkevarer holder vi umådeligt af dybden i en sort te, så den tager vi også med.
Men ellers er det lige ud ad landevejen: Bryg en kande god te og kog herefter noget af teen i 10 minutter med tynde skiver kvæde, honning og citron. Voilà – hjemmelavet kvædete.
Om kvædejuice
Denne opskrift kræver en saftpresser eller en slowjuicer – eller også, at du blender frugten og presser saften ud af mosen. Under alle omstændigheder vil det være en af de få opskrifter, du finder med rå kvæde (hvor vitaminindholdet naturligvis er højest).
Vi kørte 4 æbler og 3 kvæder gennem slowjuiceren og stod fem minutter efter med fire glas virkelig lækker juice. Smagen er som en ufiltreret æblejuice af meget, meget høj kvalitet.
Hvis du har adgang til kvæder hvert år, vil vi klart anbefale at investere i en slowjuicer. Du og dine gæster kommer til at drikke mange glas kvædejuice.
Skal det være ekstra festligt, kalder du det kvæde-æwlebæwle og blander 5 cl vodka i hvert glas juice!!
Ingredienser
Kvædete |
|
4 store glas sort te | |
10 tynde skiver kvæde | |
4 spsk. honning | |
3 spsk. citronsaft | |
Kvædejuice |
|
4 æbler | |
3 kvæder |
Sådan gør du
1
Færdig
|
KvædeteSmåkog alle ingredienser under låg i 10 minutter |
2
Færdig
|
Filtrér teen og servér rygende varm |
3
Færdig
|
KvædejuiceRens frugter for kernehuse, stilke og blomster og kør gennem slowjuiceren |
4
Færdig
|
Servér af pæne glas med masser af is |
5
Færdig
|
Husk, du kan bruge æblepulpen i salater og brød |