Ingredienser
-
300 g auberginer
-
1 spsk. salt
-
Olie
-
1 potte basilikum
-
100 g parmesan, fint revet
-
100 g mozzarella, tyndt skåret
-
Tomatsovs
-
3 spsk. olie
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
2 gulerødder
-
1 spsk. balsamico
-
1 ds. flået tomat
-
1 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Værsgo, her kommer en nem opskrift på en forrygende italiensk specialitet, som omfatter både auberginer og parmesan. Det er en meget populær ret i støvlelandet og kan måske bedst beskrives som en mellemting mellem en italiensk lasagne og en græsk moussaka. Lutter gode sager lagt lag på lag og bagt i ovnen.
Der er mange meninger om denne italienske himmerigsmundfuld. Ikke engang navnet kan man blive enige om. Nogen siger melanzane alla parmigiana, andre hævder stædigt, at retten i virkeligheden hedder parmigiana di melanzane. I folkemunde kaldes den bare parmigiana, der betyder noget i retning af ‘tilberedt med parmesan’.
Der er naturligvis også vild uenighed om, hvorvidt retten oprindeligt stammer fra Sicilien, Campania (Napoli) eller Parma, hvorfra parmesanen stammer. Og hvad der er de rigtige ingredienser osv.
Det skulle dog være nogenlunde sikkert, at retten bør indeholde aubergine (melanzana), parmesanost, tomatsovs og frisk basilikum. Mange opskrifter nævner også mozzarella, mens andre siger rasp eller både mozzarella og rasp. Her dropper vi raspen.
Forberedelsen af auberginerne deler i dén grad vandene. Skal de steges i olie på panden, skal de vendes i æg og steges på panden, skal de steges i ovnen? Og skal de vandes ud først? Vi vælger at vande de skiveskårne auberginer ud med salt for at fjerne noget af plantens karakteristiske bitterhed (og en masse overflødigt vand) – og derefter riste skiverne i ovnen for at mørne og tilføre en nøddeagtig smag uden at bruge for meget fedtstof.
Herefter skal aubergine-lasagnen komponeres ved at lægge lag af tomatsovs-auberginer-parmesan-basilikum 2-3 gange afsluttende med mozzarella og parmesan. En halv time i ovnen, og så er der serveret.
Du kan bruge melanzane alla parmigiana som tilbehør til stegt kød og pasta – eller som en selvstændig vegetarret. Som tilbehør rækker denne portion til 4 personer.
Ingredienser
300 g auberginer | |
1 spsk. salt | |
Olie | |
1 potte basilikum | |
100 g parmesan, fint revet | |
100 g mozzarella, tyndt skåret | |
Tomatsovs |
|
3 spsk. olie | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
2 gulerødder | |
1 spsk. balsamico | |
1 ds. flået tomat | |
1 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær auberginerne i ½ cm tykke skiver, bland med salt og lad trække 30 minutter |
2
Færdig
|
Imens laver du tomatsovsen:Varm olien op i en gryde og småsteg de fint skårne grøntsager, til løgene bliver blanke |
3
Færdig
|
Hæld balsamico ved og lad fordampe |
4
Færdig
|
Hæld flået tomat, salt og peber ved og lad koge ind, til det meste væde er fordampet |
5
Færdig
|
Skyl aubergineskiverne og knug meget af vandet ud |
6
Færdig
|
Læg aubergineskiverne på et stykke bagepapir, pensl med lidt olie og steg 20 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
7
Færdig
|
I et lille ovnfast fad (ca. 15 x 20 cm) lægger du nu rettens elementer i lag: |
8
Færdig
|
Bag retten 30 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
9
Færdig
|
Servér med basilikumblade, der er revet itu |