Ingredienser
-
Kødboller
-
400 g hakket oksekød
-
1 dl rasp
-
1 æg
-
0.5 dl mælk
-
1 løg, revet
-
2 fed hvidløg, revet
-
1 spsk. persille, finthakket
-
1 tsk. sennep
-
1 tsk. muskatnød
-
1 tsk. salt, peber
-
Mel til at rulle kødbollerne i
-
5 dl olie til stegning
-
Tomatsovs
-
3 spsk. olivenolie
-
1 løg, finthakket
-
2 fed hvidløg, finthakket
-
2 spsk. mel
-
2 dl vand
-
1 ds flået tomat
-
1 spsk. paprika
-
1 spsk. oregano
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Lige som i Danmark bliver der spist rigtigt meget hakket kød på Balkanhalvøen – og dermed også i Bosnien-Hercegovina.
Her laver man nogle virkelig lækre kødboller, der hedder cufte. Hvis du synes, navnet lyder bekendt, så har du helt ret. I Tyrkiet kaldes denne type kødboller köfte, i Indien og Mellemøsten hedder det kofta og i Grækenland keftedes.
De bosniske kødboller fremstilles ofte af hakket oksekød eller somme tider en blanding af okse og gris. Man tilsætter nogle andre krydderier end i Skandinavien, men først og fremmest foregår stegningen på en anden måde:
Man former kuglerunde kødboller på størrelse med golfbolde, vender dem i mel og steger dem hurtigt i masser af olie. Herefter koges kødbollerne færdige i en tomatsovs.
I forhold til det videre forløb foreslår vi en lidt anden fremgangsmåde. I Bosnien ville man typisk bruge de rigelige mængder stegeolie til at lave sovsen af – den bliver derfor en nærende sag.
Vi hældte i stedet en halv liter olie i en mindre gryde, friterede kødbollerne 5-6 stykker ad gangen og lagde dem på fedtsugende papir. Sovsen lavede vi i en anden gryde med kun 3 spsk. olie, og herefter kogte vi kødbollerne 5 minutter i sovsen. Det er faktisk ret let.
Det mest almindelige tilbehør til cufte er kartoffelmos eller spaghetti. Savner du en god opskrift på kartoffelmos, så kig her.
De hyggelige bosniske kødboller med tomatsovs og mos er en familiefavorit overalt på Balkanhalvøen. Det bliver retten med garanti også i Danmark.
Ingredienser
Kødboller |
|
400 g hakket oksekød | |
1 dl rasp | |
1 æg | |
0.5 dl mælk | |
1 løg, revet | |
2 fed hvidløg, revet | |
1 spsk. persille, finthakket | |
1 tsk. sennep | |
1 tsk. muskatnød | |
1 tsk. salt, peber | |
Mel til at rulle kødbollerne i | |
5 dl olie til stegning | |
Tomatsovs |
|
3 spsk. olivenolie | |
1 løg, finthakket | |
2 fed hvidløg, finthakket | |
2 spsk. mel | |
2 dl vand | |
1 ds flået tomat | |
1 spsk. paprika | |
1 spsk. oregano | |
1 tsk. sukker | |
1 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør alle ingredienser til kødboller (minus mel og olie) grundigt sammen |
2
Færdig
|
Form kuglerunde kødboller på størrelse med golfbolde og vend dem i mel |
3
Færdig
|
Varm olien godt op i en mindre gryde og fritér kødbollerne 5-6 ad gangen |
4
Færdig
|
Vend kødbollerne undervejs, så de bliver lysebrune på alle sider - i alt skal de stege max. 10 minutter |
5
Færdig
|
Læg kødbollerne på fedtsugende papir og kassér olien |
6
Færdig
|
Varm olivenolie til sovs i en anden gryde og steg løg og hvidløg, til de bliver bløde og blanke - ca. 10 minutter |
7
Færdig
|
Rør melet ud i løgene, til det er helt opslugt |
8
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser og kog godt igennem - ca. 10 minutter |
9
Færdig
|
Blend sovsen, så den bliver jævn i konsistensen |
10
Færdig
|
Læg kødbollerne i sovsen og varm igennem - ca. 5 minutter |